Az örömhír munkatársai – Tizennyolcadszor rendezték meg a hegyeshalmi lelkinapot

Hazai – 2021. június 16., szerda | 10:41

Nem sokkal a koronavírus-járvány enyhülését követő nyitás után, május 29-én, szombaton rendezték meg a hegyeshalmi lelkinapot, immár tizennyolcadik alkalommal. A lelkinap témái az idei Szent József-évhez illeszkedve a hivatás, a család és a hitre nevelés voltak.

A rendezvény főelőadását Zsódi Viktor piarista szerzetes, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója tartotta, aki egy rövid reggeli imádság után az iskola zenészeiből verbuválódott énekkar segítségével bontotta ki a lelkinap témáit. Előadásának első felében Viktor atya a hivatásról és annak a mai korban megélt nehézségeiről szólt. Kifejtette, a mai gyerekek és szüleik a foglalkozás-túlkínálatot tapasztalva gyakran elbizonytalanodnak; a piarista tapasztalat szerint azonban mielőbb meg kell kezdeni a hivatásgondozást, még akkor is, ha kezdetben nem ismerhető fel annak konkrét tartalma. A szónok saját oktatási tapasztalataiból kiindulva hangsúlyozta, hiába kínál a világ talmi értékeket, hitünk ma is segít egyéni életpályánk hiteles alakításában. Ezt követően Juan Mari Ilarduia Személyes projekt című könyve alapján részletesen ismertette a keresztény önnevelés és hivatástervezés főbb szempontjait.

Az elhangzottakat a résztvevők célzott kiscsoportos beszélgetések keretében vitatták meg, majd következett a helyben főzött közös ebéd elfogyasztása. Ezt énekkel kísért szentségimádás követte, a budapesti szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve; az elmélyülésben Wolf Pál Péter bősárkányi plébános elmélkedései nyújtottak segítséget.

A kiscsoportos beszélgetésekről való beszámoló mellett hangsúlyos délutáni program volt a Cseh orvosházaspár tanúságtétele. Cseh Sándor háziorvosként, Smodics Katalin gyermekorvosként több mint három évtizede szolgálja a hegyeshalmiak egészségét. Tanúságtételükben megrendítő erővel vallottak hivatásuk, családi életük és személyes hitük örömeiről, nem elhallgatva a nehézségeket, küzdelmeket sem. A lelkinap 16 órakor kezdődő, a vágyott gyermekek megszületéséért felajánlott zárómiséjére megtelt a Stettni-tó szabadidő-parkja, Butsy Lajos házigazda plébános pedig a Szentlélek ajándékairól, kegyelmének megragadásáról tanított szentbeszédében.

Forrás: Paksa Balázs/Hegyeshalmi Szent Bertalan-plébánia

Fotó: Jenőffy Hanga, ifj. Jenőffy Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria