Az orosz szentföldi társaság elnöke felhívta a figyelmet az 1917-es forradalom egyházellenességére

Kitekintő – 2017. január 28., szombat | 19:10

Húszezer papot végeztek ki az októberi forradalmat követő két évben – emlékeztetett a Birodalmi Ortodox Palesztinai Társaság elnöke, Szergej Sztyepasin a forradalom 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések szervezőbizottságának január 23-i ülésén Moszkvában.

Szergej Sztyepasin, aki 2007 óta vezeti a szervezetet, arról is beszélt, mindössze négy főpap maradt az országban 1920-ra, és a hajdani 60 000 templom helyett mindössze száz működött – közölte a Pravmir orosz ortodox egyházi hírportál január 25-én az Interfax hírügynökség nyomán.

„Soha nem történt ehhez hasonlatos a világon” – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: az orosz forradalom egyedisége abban is állt, hogy az egyház ellen fordult.

„A világ valamennyi forradalma közül talán csak ez az egy irányult a vallás alapjai ellen, az orosz ortodox egyház ellen, valójában a kultúránk ellen – folytatta Szergej Sztyepasin. – Az orosz nemzet alapjait támadta; internálták a nemzet színe-javát – több millió embert.”


Az 1882-ben Birodalmi Ortodox Palesztinai Társaság néven alapított nemzetközi tudományos és humanitárius szervezet céljai közé tartozott a Közel-Kelet tanulmányozása, az ott élő népekkel való baráti kapcsolatok építése, valamint az orosz jelenlét erősítése a Szentföldön.


Az 1917-es forradalmat követően nevet változtattak, és Orosz Palesztinai Társaság néven folytatták működésüket, utóbb a szovjet tudományos akadémia keretein belül. Eredeti nevüket 1992 óta használhatják újra. A társaság ez év júniusában ünnepli alapításának 135. évfordulóját.

Forrás: Pravmir.com

Fotó: Pravmir.com; Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria