Az osztrák állami segélyalap támogatott intézményei közé az egyházakat is bevették

Kitekintő – 2020. június 8., hétfő | 12:16

Az osztrák parlament május 29-én jóváhagyta azt a törvénytervezetet, mely a koronavírus-járvány okozta hátrányok mérséklésére létrehozott, nonprofit szervezeteknek létrehozott segélyalap támogatottjai közé sorolta az osztrák egyházakat és felekezeteket, köztük a katolikus egyházat is.

Az osztrák katolikus püspökök üdvözlik a döntést; állásfoglalásukat Peter Schipka, az osztrák katolikus püspöki konferencia titkára tette közzé a honlapjukon.

„Számunkra úgy tűnik, hogy az egyházak név szerinti megjelölése a támogatásra jogosultak között annak a jele, hogy a Nemzeti Tanács számára a vallásgyakorlás az emberek életének központi része” – fogalmazott a püspöki konferencia titkára a Kathpress katolikus hírügynökségnek nyilatkozva. Egyúttal köszönetét fejezte ki az egyházak javára is hozott döntésért, mely „valójában társadalmi szerepvállalásukat ismeri el”.

Az osztrák parlamentben a néppárt, a zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok támogatásával született meg a döntés az egyházak szociális szolgálatának támogatásáról. „Az egyházi intézmények tevékenysége nemcsak létfontosságú, mint például a tűzoltók munkája, vagy fontos, mint a kulturális és sportegyesületek léte, hanem egyenesen nélkülözhetetlen az országban élők életminősége szempontjából” – nyilatkozta Peter Schipka.

A parlament döntése azt mutatja, a vallást nem egyszerűen csak eltűrik, tolerálják, hanem támogatásra méltónak találják, mert az minden egyén és a közösség életminőségére hatással van. A plébániai kapcsolati rendszer, a sok nevelői és szerzetesi intézmény hozzájárul ahhoz, hogy az ország élhetőbb és szerethető legyen. Az osztrák katolikus püspöki konferencia titkára hozzátette: „A támogatási alapból való részesedést bátorításként és felhatalmazásként értelmezhetjük, hogy folytassuk munkánkat, minden embert támogassunk és kísérjünk vallásos útkeresése során, hogy az emberek együttélése mind sikeresebb legyen.”

A támogatási alap összesen 700 millió euró, 250 milliárd forint; a jogosult szervezetek az év végéig nyújthatják be igénylésüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria