Az újszentmargitai hívek templomuk védőszentjét köszöntötték

Kishírek – 2021. január 19., kedd | 16:46

A 779 éve született Árpád-házi Szent Margit példáját állította az egyházközség hívei elé Papp László plébános az újszentmargitai római katolikus templom búcsúi ünnepén, január 17-én. Az eseményről Sándorné Csuhai Edit beszámolóját szerkesztve közöljük.

A királylány példát adott a másokért vállalt engesztelésre – kezdte ünnepi prédikációját Papp László. – Amikor megfogant édesanyja méhében, sorsdöntő és nehéz korszakot élt a magyar nemzet. Apja, IV. Béla és akik életben maradtak, menekültek Dalmáciába, hogy menthessék, ami menthető. Ekkor született meg a felajánlás gondolata a király és felesége lelkében, hogy Istennek adják engesztelő ajándékul születendő gyermeküket. Margit olyan áldozat lett, amilyennel nem minden nemzet dicsekedhet szentjei sorában. 1270-ben halt meg. Szentté avatására csak 1942-ben került sor (79 éve), ez a tény is igazolja, hogy ma is tanulhatunk tőle: megérthetjük és követhetjük a másokért vállalt engesztelésben.

Az áldozatot vállaló keresztény nemcsak a maga által okozott károkat akarja jóvátenni, hanem mások bűneiért is vezekelni akar. Korunkban, amikor mindenki menekülni akar a szenvedésektől és nehézségektől, talán idegenül hat ez a fajta lelkület. Ám amikor annyian elszakadtak Istentől, mint napjainkban, nem tehetünk mást, mint védőszentünk nyomába lépünk, és hittel vállaljuk életünk szorgos munkájának áldozatát. Nemde ez az újszentmargitai maroknyi katolikus közösség feladata is? – tette fel a kérdést a plébános. – Hogyan tudunk másokat is közelebb vezetni Istenhez, ha nem a nap mint nap hősiesen vállalt, csendes áldozatvállalásunkkal?

A szentmise végén Szent Margit közbenjárását kértük a litánia elimádkozásával.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria