Az Úr lábainál – Megáldották a felújított timári görögkatolikus templomot

Hazai – 2019. szeptember 5., csütörtök | 11:30

Többszörös ünnepet tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timáron, az Istenszülő születése görögkatolikus templomban augusztus 31-én. A templombúcsú összekapcsolódott a felújított templom, sekrestye, kereszt és az új játszótér megáldásával, a községből elszármazottak fogadásával, valamint a helyi ízek fesztiváljával is.

A közösség szívén viseli annak a szent, azaz „elkülönített” helynek a sorsát, ahol az Istennel lehet találkozni, ahol összeér az ég a földdel – fogalmazott a Szent Liturgiát vezető Papp Tibor főhelynök köszöntőjében. „Az Istenszülő, akinek a születésére emlékezünk, legyen példaképünk; ő mindig azt keresi, kinek van szüksége segítségre, kiért kell közbenjárni; ha tanulunk tőle, és észrevesszük a ránk bízottak szükségét, munkatársaivá is válhatunk.”

Papp Tibor Márta és Mária evangéliumi történetének üzenetéről elmélkedett, e másik Máriát is példaképként állítva a hallgatóság elé: Mária, elhagyva a sürgés-forgást, Jézus lábaihoz ült, csak hallgatta őt. „Mi is – méltón ahhoz a rendhez, melyet a mai világ diktál – könnyen észrevesszük a szolgálatot, a tevést-vevést, megyünk, hajtunk, és sokszor hangzik el szánkból a mondat: »Nincs rá időm.«” Ám házastársunknak, gyermekeinknek, idős szüleinknek is épp ebből a legdrágább kincsünkből, az időből kellene adnunk; és bizony sokszor teszünk úgy, mintha az Istenre sem lenne időnk, „mintha nem kellene csendben lennünk az Úr lábainál”. Pedig éppen amikor így megállunk, az az igazán megnyert idő.

Hogy mire van időm, nem a technikától függ, az lelkiség kérdése – mutatott rá a főhelynök. – Ha komolyan vesszük a zsoltáros szavait: „Az időm a te kezedben van”, és odaülünk az Isten lábaihoz, mint ezen az ünnepen, lesz időnk a fontos dolgokra is – zárta homíliáját Papp Tibor.

A nagy múltú egyházközség idén kormány-, egyházmegyei és egyházközségi támogatásból felújíttatta a meggyengült templomtetőt, a sekrestyét (belülről és kívülről egyaránt), a templom előtti keresztet, melyre új korpuszt helyeztek el, mellette pedig új imatáblát állítottak. A közösségi összefogásból a templommal szemben „Mária udvara” néven új játszótér létesült a kisgyermekes családok megbecsülésének, segítésének jeleként.

A felújított épületelemeket és új egységeket a főhelynök áldotta meg a Szent Liturgia előtt, illetve után. „Mindez egy ilyen kis közösség életében nagy lépés és előremutató” – fejezte ki köszönetét a házigazda, Revák István parókus.

A megújulás, az egyházmegye és a püspökkel való közösség jelképeként a főhelynök a timári egyházközségnek egy olyan antimenziont ajándékozott, melyet a többi hasonló oltárkendővel együtt Szocska A. Ábel megyéspüspök szentelt meg nagycsütörtökön.

Immár hagyomány, hogy a templombúcsú ünnepén – együttműködve a Vidék Kincse Egyesülettel – megszólítják az elszármazott timáriakat is, és „Hazaváró helyi ízek fesztiválja” elnevezéssel programot szerveznek. 

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria