Azonosították a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatóit

Kitekintő – 2012. február 16., csütörtök | 17:04

A Romeo-jelentést és Vigano leveleit a szentszéki államtitkárságnak az államokkal való kapcsolatokért felelős II. szekciójáról, vagyis a vatikáni külügyminisztériumból adták át a sajtónak. A pénzügyi információk a belügyekkel foglalkozó I. szekcióról származnak.

XVI. Benedek is utalt a Vatikánon belüli feszültségre, amelyet a Kúria hivatalaiból az olasz sajtóhoz eljuttatott bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása okozott, miközben a sajtó már a kiszivárogtatókról is hírt kapott, ismét a Vatikánból.

A vatikáni audienciateremben tartott szerdai általános fogadáson XVI. Benedek is kitért a Vatikánon belüli ellentétek kérdésére. „Amikor Jézus arra kéri az Atyát, bocsásson meg azoknak, akik keresztre feszítik, arra a nehéz gesztusra szólít fel, hogy imádkozzunk azokért is, akik sérelmet és kárt okoztak nekünk...” - fogalmazott a pápa az olasz sajtó szerint azokra utalva, akik az utóbbi hetekben a kúria hivatalaiból  több bizalmas dokumentumot is kiszivárogtattak.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő keddi közleményében elismerte, hogy a dokumentumokat a Vatikánból szivárogtatták ki a zavarkeltés és az egyház rossz színben való feltüntetése céljával.   

Az Il  Fatto quotidiano című napilap a szentszéki államtitkárság jelentését szerezte meg Paolo Romeo palermói érsek kijelentéseiről, aki egy XVI. Benedek elleni összeesküvésről beszélt.  A LA7 televízió Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt  helyettes kormányzójának a bizalmas leveleit közölte a  Vatikánon belüli pénzügyi lazaságról. Az olasz sajtó információkat kapott a Vatikán bankátutalásairól is.     

A Corriere della Sera értesülései szerint a Vatikán falain belüli vizsgálat már le is zárult, és a Domenico Giani parancsnok vezette vatikáni csendőrség azonosította a kiszivárogtatókat. A Romeo-jelentést és Vigano leveleit a szentszéki államtitkárságnak az államokkal való kapcsolatokért felelős II. szekciójáról, vagyis a vatikáni külügyminisztériumból adták át a sajtónak. A pénzügyi információk a belügyekkel foglalkozó I. szekcióról származnak. 

A Corrierének nyilatkozó vatikáni forrás úgy fogalmazott, hogy nem szeretne a kiszivárogtatók helyében lenni.  Bírságfizetés vagy áthelyezés lehet a büntetésük, de az sem kizárt, hogy büntetőeljárást indítanak ellenük hivatali titok megsértése címén - írta a Corriere.

Kapcsolódó:
Lombardi a vatikáni kiszivárogtatásokról: félrebeszélés a pápa elleni összeesküvés

MTI/Magyar Kurír