Babacsomagot kapnak a Katolikus Karitásztól a kismamák Kárpátalján

Külhoni – 2020. október 30., péntek | 19:01

A Katolikus Karitász júniusban indította el babacsomag-akcióját. A Nagyszőlősi Karitász vezetője, Németh Sándor adta át Rahón október 30-án a Magyar Házban a kárpátaljai édesanyáknak szánt adományt.

Kárpátalján várandós és csecsemőt nevelő édesanyák részesülnek a Katolikus Karitász babacsomagjaiból: tizenöten Rahón és heten Nagybocskón, valamint Terebesfejérpatakon. Az ajándékokat a Nagyszőlősi Karitász vezetője, Németh Sándor adta át Rahón a Magyar Házban.

A Karitász júniusban indította el babacsomag-akcióját, akkor a történelmi Magyarország szélein található Kőrösmező és Gyertyánliget kismamái kaptak ajándékot Kárpátalján, a gyimesbükkiek Erdélyben és a muzslyai édesanyák a Vajdaságban. Ezzel is szeretnék kifejezni összetartozásunkat, azt, hogy a gyermeket váró családjaink nincsenek egyedül.

A gyermek születése a jövőt jelenti, így van jövője a magyarságnak azokon a településeken, ahol magyar gyermekek születnek. Ezt kívánja segíteni a Karitász a következő hónapokban Aknaszlatinán, Visken, Técsőn és Huszton. Az ajándékcsomag jelképes köszönet azoknak az édesanyáknak, akik száz évvel Trianon után is őrzik a magyar szót, és magyarnak nevelik gyermekeiket, ugyanakkor gyakorlati segítség is az első hónapokban, pelenkával, csecsemőruhával és ápolási szerekkel.

A szervezet számára minden megfogant élet fontos, ezért minden gyermeket vállaló magyar családot szeretne támogatni Kárpátalján. A Katolikus Karitász jelen van az egész Kárpát-medencében, így helyi csoportjai révén eléri a magyar családokat, a gyermeket váró házaspárokat, akikhez a babacsomagokat 2021 végéig szeretnék eljuttatni.

A babacsomag két olyan tájékoztató füzetet is tartalmaz, mely a várandós időszak egyes fázisairól és a baba fejlődésének szakaszairól ad felvilágosítást.  Egy linken keresztül pedig az anyatejes táplálás előnyéről lehet tájékozódni. Magyarországon ugyanezeket a füzeteket kapják meg az édesanyák a szülést megelőzően és azt követően. A csomagban egy hónapra elegendő pelenka, popsikenőcs, nedves popsitörlő és fürdetőkenőcs található, továbbá lázmérő, fürdővízhőmérő, textilpelenkák, csecsemőruházat, valamint egyéb, a gyermekápoláshoz, gondozáshoz szükséges kellékek.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria