Barátok, közösség és tanulás a vízen – Vitorlát bontottak a piaristák a Balatonon

Megszentelt élet – 2021. június 17., csütörtök | 20:21

Június 15-én, az idei nyár talán első igazán meleg napján tartotta meg szezonnyitó ünnepségét a Piarista Vitorlázó Egyesület a balatonberényi községi strandon. Az ünnepélyes vitorlabontón Horváth László polgármester és Szakál Ádám piarista tartományfőnök köszöntötte az első tábor résztvevőit, valamint a térség rendészeti és vízirendészeti egységeinek képviselőit.

A Balaton minden kornak mást jelentett – mondta köszöntőjében a magyarországi piarista rendtartomány elöljárója. – A római korban közlekedési hely volt, a végvári vitézt megvédte a török hadaktól, a háborúban a pilótának a hazatérés bázisa volt. A piaristákat kezdetben birtokaik kötötték a tóhoz, később pedig evezős és vitorlás táborok szervezésébe kezdtek. „Nekünk, piaristáknak a gyermek, a diák a legértékesebb, és amikor megtaláljuk az isteni teremtésben azt a pontot, ahol közel hozhatjuk a diákot a teremtés gyönyörűségéhez, az a legnagyobb ajándék számunkra” – fogalmazott Szakál Ádám. A táborokban nem csupán vitorlázni tanulnak a fiatalok, hanem közösséget és barátságokat építeni is.

Szakál Ádám köszönetet mondott Balatonberény vezetőségének, a helyi hatóságoknak, a vitorlásszövetségnek és a támogató öregdiákoknak azért az együttműködésért, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekeket egyre közelebb kerülhetnek közös kincsünkhöz, a Balatonhoz.

„Urunk, tőled kaptuk a vizet és a szelet, add, hogy jól tudjuk használni egymás, a közösség és a világ építésére” – fohászkodott röviden a tartományfőnök, majd megáldotta az egyesület három új hajóját.

A táborozóknak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyes üzenetet küldött, amelyben így fogalmazott: „Hosszú és kényszerű próbatételekkel terhelt időszak után, a Balaton vizén vitorlákat dagasztó szél a szabadság érzetével ajándékozza meg a nemes sportág művelőit testben és lélekben egyaránt. A teremtett világ csodáiban szerzett élményekben gyökerező helytállás, áldozatvállalás, az összetartozás érzése megerősít bennünket arra, hogy bátran szembenézhessük a jövőben ránk váró feladatokkal.”

Az ünnepséget követően a táborozók vízre tették a vitorlásokat és megkezdődhetett az első szabadtéri edzés. A következő hetekben mintegy 150 piarista diák száll majd vízre, hogy megtanulja vagy tovább gyakorolja a vitorlázás szépségeit.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria