Bármi áron fölfelé… – Vértesaljai László SJ jegyzete

Nézőpont – 2020. március 24., kedd | 11:25

Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét adjuk közre, amit az umbriai Todi egyik templomának apró részlete kapcsán írt.

Az umbriai Todi város San Fortunato (Todi 6. században élt vértanú püspöke) templomának gótikus kapubélletén az emberfia fölfelé indul. Bármelyikünk lehet az a meztelen alak, csak a szándék a fontos: fölfelé! Alul áll, éppen csak nekilódulna. Követem a tekintetét, ahogy a csavaros oszlopra néz, mely irdatlan magasságba vezet, egészen föl, ahol többnyire Mária tartja ölében a Fiát. Föl kell jutni. Bármi áron! Hiszen ezért jövünk a dombra épült templomba, ezért lépdelünk föl a templomlépcsőn, hogy mind fönnebb kerüljünk. Bármi áron!

A béllet többi oszloplábánál tapogat a tekintetem. Keresem a megoldás kulcsát. Sok szökellés után rálelek a kőfaragó játékára, mely önmagában nem szükséges a kapu teljes egészéhez, mégis odafaragta. Az a kis jelenet a fölemlegetett „bármi áron”.

Todiban vagyunk, a ferences költő, Jacopone testvér városában. Őt ihlette a Lélek, hogy megírja átélten: Stabat Mater dolorosa, juxta crucem lacrimosa – Állt az anya keservében sírva a kereszt tövében. Amiről a ferences költő testvér énekel, azt az ő assisi mestere, Szent Ferenc testében hordozta. Ő is állt a kereszt alatt, La Verna hegyén, amikor a fölötte verdeső kerubszárnyú megfeszített Krisztus rávéste megváltásunk árát, a sebhelyeket. A kőfaragó mester így kapcsolta össze a kapubéllet második és ötödik fölcsavarodó oszlopát. Az a fölkapaszkodó emberfia-lánya csak ezen az áron juthat föl: Krisztus sebe erejével és Krisztus sebe erejében. Az első az én feladatom, a másik az ő segítsége. A kettő együtt biztosan megy. Milliók kipróbálták. Mérhetetlen nagy számban, szentté avatatlan mezítlábas hívő emberek. Mint ahogy ez a ruhátlan todi ifjú próbálgatja. Mint te meg én.

Még csak egy szó, a Stabat Mater utolsó verssora: Quando corpus moriétur, Fac, ut ánimæ donétur, Paradísi glória – S hogyha testem porba tér meg, lelkem akkor a nagy égnek dicsőségét lelje meg.

Ámen!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria