Bartholomaiosz pátriárka üzenete az óceánok világnapjára

2016. június 8. szerda 09:02

A Jelenések könyvéből való idézettel – „Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak” (Jel 7,3) – kezdődik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka üzenete június 8-ára, az óceánok világnapjára.

A világnap mottója: Egészséges óceánokat, egészséges földön. „A világnap Teremtőnk egyik legdrágább adományát ünnepli, melyet közös hivatásunk megóvni és megőrizni. Soha nem volt ennyire alapvető feladat földünk e drága és nélkülözhetetlen tartalékának megóvása és megőrzése, mely a táplálkozásnak és a biológiai sokféleségnek egyetlen forrása” – hívja fel a figyelmet üzenetében a pátriárka.

Keserű képet rajzol a konstantinápolyi pátriárka az óceánok jelenlegi állapotáról, melynek jellemzői: „A globális gazdasági fejlődés eluralkodása, a fosszilis energiahordozóktól való függés, a teremtésvédelem iránti közömbösség, a nem lebomló hulladék óriási tömege, a tengerek savasodása, ami elpusztítja a korallzátonyokat és a tengeri növényzetet… Sokan közülünk nem értik meg ezeket a következményeket, melyek sokszor a mi segítségünkkel, néha a bűnrészességünkkel alakulnak ki. Mindenesetre a legsérülékenyebbek azok, akiknek az élete a tengerektől függ” – írja.

„Amikor nem védelmezzük a tengereket, az alapvető emberi jogokat veszélyeztetjük, mert ahogyan a vizeket szennyezzük, úgy zsákmányoljuk ki a nyersanyagtartalékokat, úgy bánunk az emberekkel, főként a perem- és szükséghelyzetben lévő embertestvéreinkkel.” Utal a pátriárka közös felelősségünkre is, hiszen életvitelünk, akár egyéni, akár közösségi szinten, hatással van a környezetünkre.

Bartholomaiosz pátriárka üzenetében végül felhívással fordul a világ vezetőihez, hogy „szerezzenek érvényt a párizsi klímacsúcson elfogadott normáknak, és keressenek új utakat, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, továbbá vegyék figyelembe az ajánlásokat az óceánok megóvása és az emberek védelme érdekében. Ahelyett, hogy a fejlődés nyereségérdekelt modelljeit támogatnák, itt az ideje annak, hogy jogos változásokat hozzanak az egész teremtett világ szépségének és integritásának megóvása érdekében”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda