Baselios Cleemis érsek: Örömmel hirdessük a kereszténységet!

Kitekintő – 2012. október 15., hétfő | 12:05

Baselios Cleemis trivandrumi nagyérsekkel, az indiai Kerala állam szír-malankár katolikus egyházának vezetőjével, illetve az indiai püspöki konferencia elnök-helyettesével folytatott beszélgetést a La Croix az evangelizációval foglalkozó püspöki szinódus kapcsán. Többek között arról kérdezték a nagyérseket, hogy hogyan lehet kisebbségi helyzetből evangelizálni.

A szír-malankár egyház valóban kisebbségi helyzetben van. A 2001-es népszámlálás adatai szerint Kerala állam lakosságának 56 százaléka hindu, 24 százaléka muzulmán, és 19 százaléka keresztény. Ilyen helyzetből valóban nem tudjuk a hagyományos módszerek szerint hirdetni Krisztust. Saját felelősségünk, hogy örömmel, következetesen és szeretettel hirdessük a kereszténységet, ahogy Teréz anya is tette, aki soha nem próbált megtéríteni egyetlen indiait sem. Az ő példáját próbáljuk követni a Trivandrumban álló Szent János szír-malankár egészségügyi központunkban, ahol leprakórház, szanatórium, és AIDS központ működik, és ahol naponta 300, zömében hindu és muzulmán beteget látunk el. Ugyanez a célunk az általuk működtetett Szűz Mária Gimnáziumban, melynek 13 ezer diákja közül 95 százalék hindu vagy muzulmán. Indiában mindenki tudja, hogy az állam után a katolikusok tesznek a legtöbbet az emberek egészségügyi ellátásáért és oktatásáért – fogalmazott Baselios Cleemis.

A hindukkal és a muzulmánokkal való intézményi kapcsolatot firtató kérdésre az érsek elmondta: a trivandrumi egyházmegyében a vallásközi kapcsolatok általában jól működnek. A magas szintű oktatásnak köszönhetően Kerala államban gyakorlatilag nincsenek hindu fundamentalista csoportok, ahogy India északi részén. Ennek ellenére kerülik a hitbeli áttérések témáját: ha egy hindu keresztény lesz, általában nem beszélnek róla, hogy ne keltsenek feszültségeket. Előfordulnak feszültségek a hinduk és a muzulmánok között is, és ilyenkor gyakran fordulnak a keresztényekhez, hogy segítsenek nekik megoldani a konfliktust.

Évek óta segítik nemcsak a keresztény dalitokat (érinthetetlenek, akik a hindu dalitokkal ellentétben az államtól semmilyen támogatást sem kapnak), hanem a nadarokat is (szegénységben élő keresztények, akik nem oly rég tértek át a hindu vallásból). A múlt évben elindítottak egy programot, melynek keretében házakat építenek nekik. Adománygyűjtést is indítottak, és eddig 369 szponzort találtunk, akik között magánszemélyek és cégek is szerepelnek. A hittanos gyerekeket is mozgósították, akik eddig tíz házra elegendő adományt tudtak begyűjteni. Azt szeretnék elérni, hogy Kerala állam többi szír-malankár egyházmegyéje is bekapcsolódjon a projektbe – mondta el a főpásztor.

A szír rítusú szír-malankár egyház 1930-ban csatlakozott Rómához. 14 püspököt, 600 papot és 500 ezer hívet számlál. Legnagyobb közösségeik az Egyesült Államokban, Németországban és a Golf országokban (Szaúd-Arábia, Bahrein, Arab Emirátusok, Kuvait, Omán és Katar) élnek. Keralában nyolc egyházmegyéjük van, a trivandrumi nagyszemináriumban jelenleg 152 papnövendék tanul.

Magyar Kurír

Forrás: La Croix