Basilica minor lett Máriagyűd kegytemploma

Hazai – 2008. szeptember 15., hétfő | 11:05

XVI. Benedek pápa június 24-én basilica minor rangra emelte a máriagyűdi kegytemplomot, ezzel együtt adva a kiváltságokat, melyek a zarándokoknak adhatók. A Szentatya határozatát Juliusz Janusz apostoli nuncius hirdette ki a szeptember 14-én bemutatott ünnepi szentmisén.

Magyarország és a Dráván túli terület egyik legjelentősebb, legősibb és legkedveltebb búcsújáróhelye évszázadok óta Máriagyűd. Nemcsak a Mária-ünnepeken, de egész évben sokan zarándokolnak ide. A máriagyűdi kegyhely lelkiségét, bensőségét megérzi mindenki, aki nyitott szívvel, a Szűzanya iránti tisztelettel érkezik ide. A kegyhely és a körülötte ívelő kedves, csöndes környezet lehetőséget teremt a lelki megújulásra, megerősödésre, feltöltődésre.

Mayer Mihály megyéspüspök még 2005. január 14-én azzal a kéréssel fordult II. János Pál pápához, hogy a Pécsi Egyházmegye számára oly kedves és szeretett máriagyűdi kegyhely templomát apostoli tekintélyével és hatalmával emelje „basilica minor" rangra. Ezzel a Pécsi Egyházmegye ősi kegyhelyének temploma – kiemelkedve az egyházmegye templomai közül – rámutatna a Római Egyházzal és a pápával való különleges lelki kötelékre. XVI. Benedek pápa, az elődjéhez eljuttatott kérést méltányolva, a beadott dokumentumokat megvizsgálva elfogadta Mayer Mihály kérését, és  2008. június 24-én kelt határozatával basilica minor rangra emelte a máriagyűdi kegytemplomot.

A kegyhely történetéről bővebben Háttér rovatunkban olvashatnak.

Fazekas Orsolya/Magyar Kurír