Beate Gilles személyében női titkárt választott a Német Püspöki Konferencia

Kitekintő – 2021. február 25., csütörtök | 17:53

Először tölti be nő ezt a tisztséget Németországban. Beate Gillest Hans Langendörfer SJ utódául választotta meg február 23-án, kedden a németországi főpásztori testület online megtartott ülésén.

Az ötvenéves teológusnő korábban a limburgi egyházmegye gyermekekért, fiatalokért és családokért felelős irodájának igazgatója volt. A püspöki konferencia korábbi titkára, Hans Langendörfer huszonnégy év szolgálatot követően visszavonult. Beate Gilles elődjéhez hasonlóan a németországi egyházmegyék szervezetének vezetését is átveszi.

A Német Püspöki Konferencia elnöke, Georg Bätzing limburgi megyéspüspök az ülést megnyitó sajtótájékoztatón bemutatta az új titkárt. Hangsúlyozta, kiváló teológus, aki aktív tagja a Katolikus Egyház különböző intézményeinek és nagyszerű szervezőkészséggel rendelkezik.

Beate Gilles meghatottan nyilatkozott új megbízatásáról. Kiemelte, hogy most számos kihívással néz szembe a helyi egyház Németországban. Általánosan elmondható, hogy a változtatás vágya jellemzi a hangulatot, megkezdődött a szinodális út és a katolikus reformfolyamat. Tekintettel arra, hogy a német helyi egyház erőforrásai csökkenőben vannak, meglátása szerint fontos lesz az Egyház gyökereire és célkitűzéseire összpontosítani. Ez jelentős munkát igényel, amit azonnal el kell kezdeni.

Beate Gilles a Német Püspöki Konferencia titkáraként július elsején kezdi megmunkáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria