Beer Miklós püspökkel ünnepelték a karácsonyt a fogvatartottak Budapesten

2018. december 26., szerda | 13:02

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai objektumának színháztermében Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált szentmisét a fogvatartottaknak december 21-én Kemenes Gábor és Tóth László börtönlelkész közreműködésével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén az intézet dolgozói, köztük Bozsó Zoltán dandártábornok és közel száz fogvatartott vett részt. A szentmisén az Imperfectum együttes teljesített zenei szolgálatot.

A főpásztor szentbeszédében kiemelte: „Isten mindent jóvá tud tenni. Engedjük meg neki, hogy meglepjen minket és belépjen az életünkbe. Ott hibázunk, hogy saját elképzeléseink szerint várjuk a jövőt, nem vesszük észre azokat a jeleket, amikkel az Úristen felénk fordul.”

Beer Miklós a Megváltó születésének körülményein keresztül mutatott rá arra, hogy minden élethelyzetben vannak nehézségek, Szent József is először csalódást érez és vívódik, mit tegyen; fel szeretné bontani az eljegyzését, aztán megérti küldetését. Mária ugyanígy furcsa élethelyzetben kerül; gyermeket vár és nincs férje, de elfogadja az Úristen döntését. Nem mindennapos az, ahogy megérkezik a Földre az Isten. Nem komfortos otthonba, hanem istállóba érkezik, és úgy akarja a mindent teremtő Isten, hogy mint csecsemőről, gyermekről gondoskodjanak róla. Az elmenetele még meglepőbb; viselte a szenvedéseket, meghalt majd feltámadt, hogy megváltsa az emberiséget.

A főpásztor Krisztus legfontosabb üzenetét is átadta a fogvatartottaknak, amelyet az utolsó vacsorán hagyott ránk: az Eucharisztiát, amelyen keresztül meg tudjuk érteni, azt, hogy Isten velünk maradt.

„Higgyétek el, mi mindnyájan kedvesek vagyunk az Úr számára” – bátorította hallgatóságát Beer Miklós. Karácsonyi üzenete végén Szent Pál gondolatának segítségével hangsúlyozta, hogy „ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” Hozzátette, a múlton nem tudunk változtatni, de ami előttünk van az rajtunk és az Úristenen múlik. „Keressük meg azt, amit Ő akar, mert általunk akarja szebbé tenni a világot” – buzdította a fogvatartottakat Beer Miklós püspök.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök