Befejeződött az esztergomi szegényházi kápolna felújítása

Hazai – 2017. január 30., hétfő | 10:55

A belső tér teljes rendbetételével befejeződött az esztergomi Boldog Ceferino Roma Misszió által használt Szűz Mária bemutatása-, közismert nevén szegényházi kápolna felújítása – tájékoztatta január 27-én az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főépítésze az MTI-t.


Felújítás után

Sandner Zoltán tájékoztatása szerint az elmúlt években lépésről lépésre újították fel az épületet, mintegy 30 millió forintból. Az egytornyú, kisebb templom 1792-ben épült fogadalmi templomként, egy korábbi pestisjárvány után tett felajánlás megvalósulásaként.


Felújítás előtt

A kápolna egy homlokzatot alkot a mellette lévő egykori kórház, illetve szegényház épületével. Jelenleg az egyház roma missziójának templomaként működik. A felújítás során a főegyházmegye saját forrásain túl támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, valamint egy Dorogon működő, építőanyagokat gyártó nemzetközi vállalattól – ismertette a főépítész.

Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse az MTI-nek elmondta, a misszióban gyermekek délutáni tanulásához nyújtanak segítséget, baba-mama klubot működtetnek, emellett három gyermek és egy felnőtt focicsapatot, valamint egy tánccsoportot szerveztek.

A Boldog Ceferino Roma Misszió személyi plébániaként is működik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén élő cigányok számára, akik itt részesülhetnek a keresztségben, köthetnek házasságot vagy kérhetik szeretteik temetését.

Esztergomban mintegy háromezer cigány él, nagy részük beszéli a lovári nyelvet. Ők a misszió kápolnájában szerda esténként anyanyelvükön bemutatott misén vehetnek részt, amely kimondottan népszerű a körükben – mondta el Székely János.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria