Beiktatták a Križevci Eparchátus új apostoli adminisztrátorát

Kitekintő – 2019. április 18., csütörtök | 10:00

Új vezetőt jelölt ki Ferenc pápa a Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia egész területét magába foglaló egyetlen görögkatolikus egyházmegye élére. Milan Stipić apostoli kormányzót április 13-án iktatták be az egyházmegye központjában, a horvátországi Kőrösön (Križevci).

Az ünnepi Szent Liturgián jelen volt a teljes horvátországi püspöki kar, Giuseppe Pinto érsek, zágrábi nuncius, valamint számos vendég. Magyarországot Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke képviselte.

A szertartáson, amelyet ószlávul végeztek, az egyházmegye nyugdíjba vonuló korábbi hierarchája, Nikola Kekić püspök mondott szentbeszédet. Homíliájában az aznapi evangélium kapcsán kiemelte, Lázár feltámasztása különleges helyet foglal el a megváltástörténetben: az új kezdet reményét ígéri. Épp ilyen új kezdet a mostani ünnepnap, az új apostoli kormányzó beiktatása.

Beiktatása alkalmából Milan Stipić apostoli kormányzó új pásztorbotot, mitrát (püspöki koronát) és mellkeresztet kapott. Papp Tibor főhelynök egy díszes fali keresztet ajándékozott az új apostoli kormányzónak, valamint átadta Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök jókívánságait és meghívását a Nyíregyházi Egyházmegyébe.

*

A Kőrösi (Križevci) Egyházmegyének (Eparchátus) szuffragán egyházmegyeként sajátos helyzete van: erősen latinizált, mivel Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában alacsony a görögkatolikusnak keresztelt hívek száma. Ennek ellenére sokan látogatják a liturgiákat, mivel az érintett országokban sokak keresik, kedvelik a bizánci szertartást és lelkiséget.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria