Békére és segítségre van szükség – A nigériai kormány együttműködését kéri az az abujai érsekség

Kitekintő – 2020. szeptember 11., péntek | 18:25

„Kérjük a nigériai kormányt, garantálja az emberek és javaik megfelelő biztonságát. Ahol nincs béke, ott fejlődés sem lehetséges” – mondta Benedict Ahamojie atya az Abujai Főegyházmegye szeptember 6-án lezárult pasztorális találkozójának záródokumentumát bemutatva.

A találkozó résztvevői határozottan elítélték a polgári lakosság körében Nigéria különböző területein elkövetett legutóbbi mészárlásokat.

Csak a múlt hétvégén legalább tíz civilt gyilkoltak meg az ország északkeleti falvaiban elkövetett támadások során

– adták hírül szeptember 7-én helyi tisztségviselők. Az elkövetők szeptember 6-án álmukban öltek meg négy embert a régió központjától, Maiduguritól 40 kilométerre található Kurmari faluban. Egy Maidugurihoz közeli másik faluban, szintén vasárnap – feltételezhetően dzsihadisták – élve égettek el három embert, egy negyedikkel pedig késsel végeztek.

A Boko Haram terrorszervezet 2009-ben lendült támadásba Nigéria északkeleti részén. Azóta több mint 36 ezer ember vesztette életét erőszakos cselekmények miatt, legalább 2 millió lakos pedig elmenekült a térségből.

Benedict atya arra kérte a kormányt, hogy az oktatás és az egészségügy terén működjön együtt az egyházi intézményekkel.

Az egyre terjedő koronavírus-járvány rávilágított az ország oktatási és egészségügyi rendszerének siralmas állapotára

– mondta. – Kérjük a kormányt, működjön együtt azokkal az egyházi intézményekkel és vallási szervezetekkel, melyek már bizonyítottak a – lakosság nagyobb része számára is elérhető áron kínált – minőségi oktatás és egészségügyi ellátás területén.”

A közegészségügy bizonytalan helyzetét mutatják a nigériai közkórházak orvosai által hirdetett véget nem érő sztrájkok a magasabb fizetésekért, a jobb szociális és munkakörülményekért. A kórházi szektorban gyakoriak a tiltakozások az országban az egészségügyi ellátás súlyos finanszírozási válsága miatt. Júniusban egyhetes sztrájkot hirdettek a koronavírusos betegek kezelését végző személyzetnek adott elégtelen védőfelszerelések miatt.

A több mint 200 millió lakosú nyugat-afrikai országban a regisztrált koronavírusos betegek száma szeptember 11-én meghaladta az 55 ezret, a halottak száma eddig hivatalosan 1075.

„A koronavírus miatt fokozódott a szegénység. Kérjük a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket a szegénység visszaszorítására” – mondta az Abujai Főegyházmegye pasztorális találkozóját megnyitó beszédében Ignatius Ayau Kaigama érsek.

Benedict atya a záródokumentum bemutatásakor végül arra kérte a híveket, minden erejükkel imádkozzanak, hogy „Nigériában vége szakadjon az értelmetlen öldöklésnek és a korrupciónak”.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: The Tablet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria