Béketeremtés, realizmus és emberség – Ferenc pápa előszava a Vatikáni Könyvkiadó új kötetéhez

Ferenc pápa – 2020. szeptember 18., péntek | 9:00

A Vatikáni Könyvkiadó által megjelentetett Per un sapere della pace című, békéről szóló könyvhöz maga Ferenc pápa írt előszót. A fiatalokhoz fordul elsősorban, akik szeretnék elsajátítani a „béke tudományát”, és a békét szeretnék növelni a világban.

Az ifjú nemzedékeket kell megszólítani, hogy szembenézzünk a háború és az erőszak légkörével, mely a kortárs társadalmat jellemzi – mutat rá Ferenc pápa. A Vatikáni Könyvkiadó békéről szóló kötetét Gilfredo Marengo gondozta, aki a II. János Pálról elnevezett családintézet pápai teológiai fakultásának igazgatóhelyettese, illetve a teológiai antropológia tanára. A könyv a jövőbe tekint, és ehhez nyújt néhány megfontolandó szempontot.

Ferenc pápa előszavában kifejti, hogy meg kell határozni a béketeremtő fogalmát. E célból hozta létre a Pápai Lateráni Egyetemen a béketudományok kurzusát. Egy jó béketeremtő képes úgy tekinteni a világra és a történelemre, hogy ne legyen túl elméleti elemző, mert ehhez a hozzáálláshoz nem mindig társulnak valóban megvalósítható megoldási javaslatok. Túl kell lépni a tisztán szociológiai megközelítésen is, amely semlegesen szemléli a valóságot. Ehelyett inkább figyeljünk az idők jeleire, hogy valóban az evangélium szerint tudjunk megkülönböztetni.

A kötetben megjelent Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára, illetve Renato Raffaele Martino bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács, valamint az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa nyugalmazott elnökének egy-egy írása is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria