Beledobolták magukat a nyárba – Dobkoncerttel zárult a tanév a szatmárnémeti Barátság Házában

Külhoni – 2019. június 20., csütörtök | 12:58

Hagyományos dob, konga, darbuka, ritmus, személyiségfejlesztés – dobkoncerttel zárult a tanév a Caritas Barátság Házában, Szatmárnémetiben.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas szatmárnémeti Barátság Házába járó gyermekek számára hagyománnyá vált, hogy dobkoncerttel búcsúztassák a tanévet és köszöntsék a vakáció kezdetét. Így történt ez idén is: június 14-én délután az intézményt látogató iskolások családtagjaik kíséretében vettek részt a tanévzáró hangversenyen.

A Caritas szatmárnémeti gyermekintézményében hét évvel ezelőtt kezdődött meg a doboktatás. A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia dobművésze, Didi Péter heti három alkalommal jár a Barátság Házába, hogy a dobolás iránt érdeklődő gyermekeket oktassa. A 2018/19-es tanévben tizenkét diák vett részt az órákon, akik a pénteki esemény keretében társaiknak, szüleiknek, testvéreiknek is megmutatták, mi mindent sajátítottak el az elmúlt tanév folyamán. A gyerekek előbb szólóban játszottak, majd közös produkciót adtak elő.

A Barátság Házába járó tanulók többféle dobon is megtanulhatnak játszani: a hagyományos dobfelszerelés mellett darbukán, afrikai kongán, rototomon vagy akár bongoszon. Ilyen módon lehetőségük van felfedezni azt a hangszert, amely a legjobban illik egyéniségükhöz, temperamentumukhoz. Gyakran fordulnak tanárukhoz azzal a kéréssel, hogy tanítsa meg őket eldobolni valamelyik népszerű slágert, az ilyen kéréseknek pedig Didi Péter mindig örömmel tesz eleget.

Az intézményt vezető Reimer Vanda pszichológus elmondása szerint a Barátság Házába járó gyerekek számára a tanévzáró dobkoncert az év egyik fénypontja.

Óriási ösztönző tényező a tudásukat megmutató fellépők számára az, hogy mindenki elismeri, ők is jók valamiben, látják erőfeszítéseik eredményét, érzik társaik csodálatát. A koncert révén megélt sikerélmény erőt ad nekik a folytatáshoz, ahhoz, hogy még többet sajátítsanak el, jövőre még összetettebb játékkal szórakoztassák a közönséget. Gyakran előfordul, hogy a koncert révén újabb gyerekek kapnak kedvet a doboláshoz, és a következő tanévtől beiratkoznak az órákra. A szakember véleménye szerint a dobolásnak számos előnye van: fejleszti a személyiséget, javítja az önbecsülést, és egy jövendő zenei karrier alapját is képezheti.

A Barátság Házában a pénteki dobkoncerttel a tanév véget ért, de a zenélés korántsem: az intézményben ugyanis a nyári vakáció ideje alatt is folytatódnak a dobórák.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria