Bemutatkoznak: a Ferences Szegénygondozó Nővérek

Megszentelt élet – 2015. május 9., szombat | 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A Ferences Szegénygondozó Nővérek Kongregációját (Sororum Franciscanium Pauperibus Succurrentium – SFPS) 1927-ben, Egerben alapította P. Oslay Oswald ferences tartományfőnök Páhok Mária Franciska és Kroumann Mária Magdolna segítségével, ferences világi rendi lányokból. Magyarország akkoriban a „hárommillió koldus” országa volt, és Oswald atya felismerte, hogy a szegénységen csak közös összefogással lehet segíteni. Szegénygondozási rendszere az Egri Norma nevet kapta, melyben összefogta az állam, a társadalom és az egyház erőit. A koldulást hatóságilag betiltották, a szegényeknek szánt adományokat összegyűjtötték, és a szegénygondozó nővérek osztották szét a rászorulók között. A nővérek keresték fel a szegényeket, és segítették őket, ahogy tudták: takarítottak, meszeltek, ebédet osztottak, gyerekeket táboroztattak, gondozták és ápolták az elesetteket. A szétszóratáskor 42 házban több mint 200 nővér szolgálta a szegényeket. A rend jelenlegi létszáma 18 fő. Esztergomban, Szécsényben, illetve Siófokon vagyunk jelen kis, családias közösségekben, alapítóink szellemében tevékenykedve.

A közösség karizmája, küldetése

Apostoli küldetésünk alapja Jézus szava: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebbek közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40) Szolgálatunk során igyekszünk a legszegényebbek mellé állni az egyház és a társadalom helyi szinten felmerülő igényei alapján. Azok mellé állni, akik a szervezett gondoskodási formákban nem részesülnek, a gondoskodásban hátrányt vagy hiányt szenvednek. Küldetésünk az irgalmasság testi-lelki cselekedeteinek gyakorlása, visszaadva a szegényeknek emberi méltóságukat. Alapítóink szellemében fontosnak tartjuk, hogy tevékenységünk mindig az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal való bensőséges egységből fakadjon, hogy a szegényekben magát az Úr Jézust szolgáljuk, gondozzuk és ápoljuk.

Magyarországi tevékenység

A szegénységnek és rászorultságnak számos formájával találkozunk, így tevékenységünk is sokoldalú. Küldetésünk a mai korban elsősorban a beteg, szegény, idős, magányos, hajléktalan, fogyatékos, cigány, krízisben lévő, lelki gondokkal küzdő testvéreinkhez szól, valamint rászoruló családokhoz és gyermekekhez. Segítséget igyekszünk nekik nyújtani a házi gondozás, a családgondozás, a lelkigondozás, a szentségekre való felkészítés, a kórházi beteglátogatás keretein belül. Két idősotthont is fenntartunk,  Nagyvenyimben és Szécsényben – ez utóbbiban mi magunk is részt veszünk a gondozásban. Rendházaink többször adnak helyet imacsoportok, karitatív szervezetek összejöveteleinek.

Jövő, kihívások, tervek

Mindig nagy kihívás számunkra, hogy miként tudnánk hatékonyabban segíteni a rászorulóknak. Jelenleg a szécsényi idősotthonunk bővítése zajlik, ahol remélhetőleg a közeljövőben több idős embernek tudunk majd segíteni bentlakás, illetve napközi ellátás formájában. Bízunk az Úristen kegyelmében, hogy ahol mi kevesek vagyunk, ott Ő kipótolja erőinket. Imáinkban rábízzuk gondozottjainkat, és az Egri Norma szerint törekszünk más szociális és karitatív szervezetekkel együttműködni, és erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Programok a megszentelt élet évében

A megszentelt élet évében igyekszünk részt venni a közösen szervezett programokon, mint például a szentkúti zarándoklaton, a Szerzetesek terén. Több felkérés érkezett már, hogy iskolákban, plébániákon beszéljünk a hivatásunkról, de mi magunk is szervezünk lelkinapokat, lelkigyakorlatot fiataloknak, hogy közelebb vigyük hozzájuk a szerzetesi élet szeretetét. Tervezünk olyan alkalmakat is, amikor rendházainkba hívjuk meg az érdeklődőket, hogy a szerzetességről, az életformánkról beszélgessünk velük.

Életünkről és programjainkról bővebben olvashatnak honlapunkon és a Facebookon.

Fotó: Ferences Szegénygondozó Nővérek Kongregációja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria