Bemutatták a szinóduson az Európa harangjai című filmet

Kitekintő – 2012. október 16., kedd | 15:55

Október 15-én a szinódus nagytermében a délutáni ülés után a résztvevők megtekinthették az Európa harangjai – Utazás a hitben Európán át című filmet.

A film interjúkat tartalmaz a keresztény vallás legnagyobb tekintélyeivel: XVI. Benedek pápával, I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárkával, Kirill moszkvai pátriárkával, Rowan Williams Canterbury-i érsekkel, Huber püspökkel, a németországi evangélikus egyházak szövetségének volt elnökével és más politikai és kulturális személyiségekkel.

Témája a kereszténység, az európai kultúra és a kontinens jövője közötti kapcsolat. A megnyilatkozásokat – mintegy vezérfonalként – a harangszó köti össze, amely földrészünk legkülönbözőbb részein hangzik fel, a filmzene pedig Arvo Pärt észt zeneszerző alkotása, aki interjúalanyként is megszólal.

Mivel a filmben csak rövid részletek szerepelnek az interjúkból, a nagy gazdagságot hordozó teljes szövegeket összegyűjtötték egy kötetben angol és olasz nyelven, és a szinódus minden résztvevője kapott belőle egy példányt.

A filmet Germano Marani atya gondolata alapján a Vatikáni Televízió valósította meg több intézmény, többek között a La Gregoriana alapítvány támogatásával. A televíziós közvetítési, illetve video home joggal a RAI Cinema rendelkezik – olvasható a Radio Vaticana honlapján. A Szentatyával készített interjú ugyanitt olvasható.

Magyar Kurír

(lt)