Bemutatták a vizsolyi biblia hasonmás kiadását

Kultúra – 2020. február 22., szombat | 12:01

Február 18-án bemutatták a vizsolyi biblia hasonmás kiadását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a helyi református gyülekezet által szervezett Bibliaünnepen.

Kovács Zsolt Levente vizsolyi református lelkipásztor az MTI-nek elmondta, a hasonmás kiadás az eredeti Károlyi-biblia kinyomtatásának 430. évfordulójára jelent meg. Ismertette: Károlyi (Károli) Gáspár 431 éve, 1589-ben kezdte el kinyomtatni az első teljes magyar nyelvű bibliát Vizsolyban a helyi nyomdásszal, Manskovit Bálinttal együtt, és egy évvel később fejezték be a munkát.

A lelkipásztor emlékeztetett, a vizsolyi biblia 2015 óta hungarikum. Az utóbbi években emiatt egyre többen keresik a vizsolyi biblia hasonmás kiadását is, ám a korábbi kötetek elfogytak és nem volt forrásuk újabb hiteles bibliakiadásra. Most Schmitt Pál volt köztársasági elnök támogatásából sikerült újabb 800 példányt készíteniük.

A hasonmás, kétkötetes biblia eladásából befolyt összegből a többek között bibliatáborokat és honismereti táborokat is szervező gyülekezet folytatná a négy éve megkezdett helyi népfőiskola épületének építését, amely számos közösségi program szervezésére ad majd lehetőséget.

* * *

A vizsolyi biblia a 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentuma. Nyomtatását 1590. július 20-án fejezték be Vizsolyban. Károlyi (Károli) Gáspár tudós reformátor és gönci munkatársai elsőként fordították le magyar nyelvre a teljes bibliát. Az eredeti kiadásból ma körülbelül húsz példányról tudnunk, közülük néhány magyar gyűjteményekben található.

A vizsolyi biblia megjelenése nemcsak a magyar reformáció megerősödését és a könyvnyomtatás meghonosodását, hanem az irodalmi magyar nyelv tökéletesedését is jelentette. A vizsolyi bibliát őrző református templomot 2017-ben történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria