Beregszászon letették az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ alapkövét

Külhoni – 2017. október 20., péntek | 17:00

A szovjet időszakban üldözött Ortutay Elemér görögkatolikus papról elnevezett kollégium épül Beregszászon. Az ünnepélyes alapkőletételre október 19-én került sor.


Ortutay Elemér a szószéken

Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése és minden lehetséges eszközzel történő támogatása. A jelenlegi kiélezett ukrajnai helyzetben ez a cél minden eddiginél fontosabb számunkra – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az alapkőletételi ünnepségen.

E gondolat jegyében támogatjuk a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületét, s nyújtunk segítséget az egyházi ingatlanok, templomok, plébániaépületek felújításához – hangsúlyozta beszédében az államtitkár. – Meggyőződésünk, hogy a történelmi egyházak a magyarság megmaradásának alappilérei, így idén is támogatásban részesítjük a magyar és magyar nyelven szolgálatot teljesítő, nemzetmegtartó és hitoktatói tevékenységet végző egyházi személyeket.

Az épülő Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ részét képezi majd egy 60 férőhelyes kollégium is.

A politikus rendkívüli fontosságúnak nevezte a kollégium alapkőletételét, mert – mint fogalmazott – olyan intézmény épül majd Beregszászon, amely a magyar nyelvű oktatási intézményrendszer részét képezi.

Forrás: MTI

Fotó: Kárpátalja.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria