Beteglátogatóknak tartottak lelkigyakorlatot Debrecenben

Nézőpont – 2019. július 21., vasárnap | 15:30

Faragó Artúr, a Váci Egyházmegye kórházlelkésze tartott lelkigyakorlatot – Berényiné Felszeghy Márta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kórházlelkészségének koordinátora meghívására – a debreceni Megtestesülés-plébánián június 10-én az egyházmegye kórházlelkészeinek és beteglátogatóinak.

Előadásában Faragó Artúr kiemelte, fontos, hogy az egyházmegyei beteglátogatók munkáját önkéntesek is segítsék. A kórházakban közel száz betegágyra jut egy-egy civil munkatárs, pedig rászoruló, magányos, szenvedő, vigasztalásra szoruló ember van bőségesen. Nagy szükség van azokra az önkéntesekre, akik a szabadidejükből rendszeresen és kitartóan ajándékoznak, reményt nyújtva. A beteg elvárja az őszinteséget, emberséget, meghallgatást, figyelmet, érintést, bátorítást, segítséget a válaszkeresésben.

Faragó Artúr elvégezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőápoló tanfolyamát. Részt vett a mentőszolgálat munkájában. Kiemelten fontos számára, hogy a mentális segítségnyújtás mellett a testileg is kiszolgáltatott rászorulón segítsen. A kórházlelkészi szolgálatáról, az önkéntes beteglátogatók feladatáról Geréné Sárga Monika sajtóapostol, beteglátogató beszélgetett vele.

– Szinte nincs olyan család, melyet ne érintene válság (erkölcsi, pénzügyi, életközépi, stb.), amely néha halmozottan jelen van az életünkben. Csak kevesen tudják a kríziseket egyedül felismerni, kevesen képesek a megoldhatatlannak tűnő problémából egyedül kilábalni. Milyen válság érinti leggyakrabban a mai embert?

– Az értékválság, mert nem tudja rangsorolni, mi az az életében, ami valóban fontos. Sokszor felszínes dolgokat tart fontosnak. Az igazi, mély értékek lassan jutnak eszébe. A család, a kapcsolatok mennyivel fontosabbak, mint a pénz és a hatalom. Kevésbé látja a mai kor embere a fontossági sorrendeket.

– Gyökössy Endre Életápolás című könyvében írja: „Ám aki rendszeresen nem takarítja vagy takaríttatja ki »zugait«, az megbetegedhet, mert ha hallgat is a száj – kiáltanak majd szervei. Testileg-lelkileg lebénulhat, de mindenképpen halálosan fáradt lesz.” Mi a véleménye erről a gondolatról?

– A kardiológián tapasztaltam például, a segítő beszélgetés során derült ki, hogy egy betegnek rövid időn belül meghalt a házastársa, a gyermeke. A fájdalomtól úgy érzi, megszakad a szíve. És ez megjelenhet kardiológiai, vagyis szív- és érrendszeri problémákban is. Rengeteg ilyen krízisben lévő beteggel találkozom. Sok pszichiátriai betegnél is észre lehet venni, hogy milyen sebzettség betegítette meg. És a seb már szinte bekeményedett, betokosodott. Az egyik beteg jut eszembe, akivel mikor beszélgettünk, láttam, hogy folyamatosa figyeli, mit szólok ahhoz, amit mondott. El bírom-e viselni, komolyan veszem-e, elhiszem-e neki, stb.? Mikor látta, hogy megbízhat bennem, akkor megosztott egy mélyebb történetet. Majd megint várt egy kicsit, és elárult egy még nehezebb eseményt az életéből. Így haladtunk egyre mélyebbre, és olyan nehéz dolgokat tárt fel, hogy tudtam, hogy nem véletlenül betegedett meg. 

– Mi a tapasztalata: van-e igény a mély, gyógyító beszélgetésekre, esetleg a szentgyónásra a kórházi tartózkodás ideje alatt?

– Egy kicsit hiányolom a mély gyónásokat. Nehezen viselem el a felszínes, jámborsági gyónásokat. Egy hónap alatt nem történt semmi, amit meg kellene gyónni, mondja a beteg. De mivel szokott rendszeresen gyónni, ezért most is megteszi. Valakiből pedig nem tudom a lelki tükrök segítségével sem előpiszkálni a valódi gondjait és bajait. Nem gyakorolta a lelkiismeret-vizsgálatot, és nem tudja, mik a bűnök az életében. Megörülök, ha van olyan, akinek több év terhét sikerül letennie, és a bűnbocsánat szentséghez járulnia.

– A Váci Egyházmegye egyes kórházaiban minden évben egy teljes napon, 24 órán át  a betegekért és a kórházi dolgozókért imádkoznak papok és a lelkészség munkatársai. Milyen ennek a fogadtatása az orvosok és az ápolók részéről?

– Minden évben szervezünk 24 órás szentségimádást Vácon, Kistarcsán és Balassagyarmaton. Jók a tapasztalataim, mert ahol nem is nagyon vallásos a kórházvezetés, ott sem gördítenek elé akadályt. Az orvosok és nővérek is részt vesznek az imádságban. Úgy gondoltuk a munkatársainkkal, hogy ha nincs is kórházkápolna, de a tanácstermekbe, könyvtárakba elvisszük az Úr Jézust, és Ő átlelkesíti az egész kórházat a személyes jelenlétével. 

Azért, hogy biztos és hiteles jelenléttel állhassanak embertársaik mellé, a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata tervezi, hogy ősszel önkéntes beteglátogató képzést indít az érdeklődők számára.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria