Betiltották Londonban az exmelegek kampányát

Kitekintő – 2012. április 17., kedd | 11:48

Betiltott a londoni városháza egy olyan közterületi hirdetési kampányt, amelynek üzenete az lett volna, hogy a homoszexuális irányultság megváltoztatható.

A poszterek ezer londoni emeletes városi autóbusz oldalán jelentek volna meg, és a szervezők már meg is kötötték a szerződést a főváros tömegközlekedési cégével, a Transport for Londonnal (TfL), de Boris Johnson, London tory polgármestere személyesen lépett közbe, és megtiltotta a poszterek elhelyezését a buszokon – számol be az MTI.

A poszterek szövege az lett volna: Nem vagyunk melegek, vagy ex-melegek vagyunk – és büszkék vagyunk erre. Törődjetek bele.

Ez egyenes utalás lett volna a melegjogi érdekvédelmi csoportok most futó hirdetési kampányára. Az ő posztereiken – amelyek szintén a londoni városi buszokon láthatók április eleje óta – az olvasható: Az emberek közül néhányan melegek – törődjetek bele.

Az ellenkampányt a Core Issues nevű, magát nonprofit keresztény kezdeményezésként megjelölő csoport szervezte. A csoport célja – mint honlapján olvasható – olyan férfiak és nők megsegítése, akiknek homoszexuális problémáik vannak, és „önként változtatni szeretnének szexuális preferenciájukon”. A Core Issues ugyanakkor azt is leszögezi, hogy tiszteletben tartja azok jogait, akik magukat melegként azonosítják, és ezen nem kívánnak változtatni.

Boris Johnson konzervatív párti polgármester azonban közölte: egyértelműen sértőnek tartja „azt a sugalmazást, hogy a homoszexualitás betegség, amelyből fel lehet épülni”, és a maga részéről nem kívánja azt látni, hogy e felfogást buszokon hirdetik London utcáin. Johnson hozzátette: London a világ egyik legtoleránsabb városa, de „az intoleranciával szemben intoleráns”.

Az ügyben megszólalt Ken Livingstone, aki Johnson első számú baloldali kihívója lesz a május 3-i helyhatósági és polgármester-választáson. Livingstone – London előző polgármestere – a Guardian című vezető baloldali napilap pénteki idézete szerint kijelentette: a Core Issues „homofób elképzeléseket terjeszt”, amikor azt vallja, hogy terápiával meg lehet változtatni a melegek szexuális orientációját. Mike Davidson, a Core Issues vezetője cenzúrának minősítette a szervezet hirdetéseinek betiltását – írja az MTI.

A Magyar nemzet hozzáteszi: Ben Summerskill, a melegkampányt szervező Stonewall vezetője ugyan úgyszintén homofóbnak tartja az „exmelegek” kampányát, ő mégsem tiltotta volna be azt a szólásszabadság okán.

Magyar Kurír