Betlehemes hagyományőrzők találkoztak a felvidéki Jánokon

Kishírek – 2017. december 6., szerda | 11:30

A szlovákiai Jánokon rendezték meg a XVI. Nemzetközi Betlehemestalálkozót az első adventi hétvégén, december 2-án és 3-án. A szabadtéri rendezvényen felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok mutatták be betlehemes műsoraikat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kétnapos rendezvény Kassán, a Thália színházban kezdődött gálaműsorral, ahol a györgyfalvai hagyományőrzők, az Ilosvati NTE, a jánoki betlehemes csoport, a zólyommikósi betlehemes csoport és a gencsapáti hagyományőrző NTE mutatkozott be, nagy sikerrel. Az estét táncház zárta.

A találkozó advent első vasárnapján Jánokon folytatódott. Takács Dénes plébániai kormányzó szentmisét mutatott be, majd meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A szentmise után a csoportok ökumenikus istentiszteleten vettek részt a templom előtt.

A szertartást követően a hatvani küldöttség Szinyei András alpolgármesterrel megkoszorúzta Sziklay Szeréna költőnő családi sírhelyet.

A bemutatókat Jánok szabadtéri színpadán tartották: Jánok, Tornaújfalu, Tornavendég, Zolyommiklós és Györgyfalva hagyományőrző csoportjainak műsorait tekinthették meg az érdeklődők; Magyarországot a gencsapáti, opályi, füzéri és a hatvani betlehemesek képviselték, a Hatvany Lajos Múzeum szervezésében.

A hagyományőrzők betlehemes játéka mellett kovácsmesterségek bemutatója és helyi hagyományos karácsonyi ételek kóstolója várta a vendégeket – no meg, a hideget enyhítendő, üstökben főtt boros tea.

A betlehemi játékok hagyományőrzőinek találkozója a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Kassa megye kulturális intézménye, az Ilosvai NTE és Jánok község önkormányzata szervezésében valósult meg.

Forrás és fotó: H. Szabó Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria