Bíborosi tanácskozások a konklávé előtt

Kitekintő – 2005. április 13., szerda | 15:24

Vatikán: A konklávé előtti üléseken a bíborosok beszélgetéseket folytatnak az egyház helyzetéről, és körvonalazni kezdik azokat a tulajdonságokat, amelyekkel – szerintük – a következő pápának rendelkeznie kell – mondta Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő a bíborosok ülése után közzétett sajtónyilatkozatában.
 
A konklávéra összegyűlt bíborosok feladata a világegyház és a Szentszék általános helyzetének megvitatása. 1978 októberében is hasonló eszmecserék vezettek Karol Wojtyla krakkói bíboros megválasztásához egy olyan időben, amikor az egyház konfrontációba került a kommunista rendszerrel.
 
A bíborosok olyan kérdésekről is tanácskoznak, mint az evangelizáció, a család, a bioetika, a társadalmi igazságosság, vagy a pápa és a Szentszék hatalma az egyetemes egyházban, egy globalizálódott világban.
 
Az általános üléseken részt vehetnek azok a 80 év fölötti bíborosok is, akik a konklávéhoz már nem csatlakozhatnak. Õk szintén titoktartási esküt tesznek minden olyan dologra vonatkozóan, amely kapcsolódik az új pápa megválasztásához. Múlt szombaton a bíborosok úgy határoztak, hogy nem nyilatkoznak az új pápa megválasztásáig, annak ellenére, hogy ez csak a konklávé kezdetétől volna kötelező.

Zenit/MK