Bíró László nyugalmazott püspökkel ünnepelték a tolnai Nagyboldogasszony-templom búcsúját

Hazai – 2022. augusztus 18., csütörtök | 17:29

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevételének ünnepe a tolnai templom búcsúnapja. Két nappal előtte előadást tartott, majd búcsúi szentmisét celebrált Bíró László nyugalmazott püspök, a helyi plébános, Ravasz Csaba meghívásának eleget téve.

Bíró László a fájdalmas Szűzanyáról szóló előadásában kiemelte, nem helyes ok-okozati összefüggést látni a bűn és a szenvedés között. Szűz Mária nem volt bűnös, mégis szenvedett. Az emberi élethez hozzátartoznak a megpróbáltatások. Az anya világra hozza a gyermekét, ám az érte való aggodalom továbbra is vele marad. A gyermek csak akkor érzi át ezt, amikor már párja, gyermeke van, amikor már neki is van kiért aggódnia. Aki igent mond az életre, az a vele járó nehézségekre is igent mond.

Bíró László az előadás után misét mutatott be, több lelkipásztor koncelebrálásával. Ott volt az oltárnál a kerületi esperes Rostás Jenő, Ravasz Csaba helyi plébános, Szabó Oszkár dunaföldvári plébános, Fitt Szabolcs dunakömlődi diakónus és a helyi diakónus, Rózsa László.

A püspök lábát kilencszer műtötték az elmúlt négy-öt évben; továbbra sincs jó állapotban, ezért ülve misézett. Az evangéliumot követő szentbeszédben a teljes odaadás fontosságát hangsúlyozta. Aki egész emberként él, az egész emberként – testestől-lelkestől – részesül majd az örök boldogságban.

A mai világban azonban a testi, a gazdasági dolgok állnak az érdeklődés középpontjában: az anyagiak miatt izgulunk, s megfeledkezünk a lélekről. Pedig a lét több, mint amennyi itt és most látszik belőle. Nemcsak a bölcsőtől a koporsóig tart. Van előzménye, és végtelen hosszú folytatása is lehet, ha megértjük Isten velünk kapcsolatos tervét és annak megfelelően cselekszünk, élünk. A teljes odaadás teljes elfogadást eredményez – zárta elmélkedését Bíró László nyugalmazott püspök.

Szöveg és fotó: Wessely Gábor

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria