Bloggerek a Vatikánban: híreiket a Szentszék is figyelemmel kíséri

Nézőpont – 2011. május 3., kedd | 11:22

Elkezdődött a Vatikánban meghirdetett bloggertalálkozó, 150 blogíró részvételével. Az összejövetel a Vatikán kezdeményezésére jött létre abból a célból, hogy megismerjék ezt a nagy hatással bíró írott világot, amelyre oly sokan figyelnek.

Paolo Rodari, a Palazzo Apostolico című blog szerzője internetes naplójában beszámol első benyomásairól. Elárulja, hogy egy tekintélyes egyházi személy a kávészünetben kijelentette: „Hogy is ne rendeztük volna meg a bloggerek találkozóját? A püspökök kinevezésénél például nagyobb súlya van néhány blogíró véleményének, mint a miénknek!”

Maga Lombardi, a vatikáni sajtóiroda szóvivője is fontosnak tartja a blogok figyelését. Egy blogger minden reggel elküldi neki a szemlét. Bevallotta: „ez a segítség, amelyet egy blogger nyújt nekem, megváltoztatta az életemet.”

A blogírók között vannak papok, apácák és laikusok is. Nem katolikus bloggerek találkozójaként hirdették meg, de többségük mégis katolikus, vagy legalábbis naponta közöl híreket az egyházról. Paolo Rodari hangsúlyozza, hogy bizonyos eseményekről korábban lehet értesülni a bloggerektől.

II. János Pál volt az az első pápa, aki használta az internetet. 1997-ben feltette a kérdést a világhálóról: „A Szentszék miért nincs még fent? Ki dönti ezt el?” Mondták neki, hogy ő maga. Erre azt válaszolta: „Akkor csináljuk!” 1997. március 24-én a Szentszék hivatalosan is megjelent az interneten a www.vatican.va című oldallal.

Hamarosan elindul a Vatikán új internetes portálja, amely gyűjtőhelye lesz a Szentszék információs központjaiban megjelenő minden hírnek, és összeköttetésben lesz a Facebookkal is. Rodari szerint ez  a legnagyobb lépés, amit a Vatikán eddig tett a világhálón.

Magyar Kurír

(tzs)