Bokrétaavatás Budaörsön – Elkészült a görögkatolikus templom legmagasabb pontja

Hazai – 2020. szeptember 23., szerda | 15:22

Lassan, de biztosan halad a budaörsi görögkatolikus egyházközség templomának építése. Látványos szakaszba érkeztek a munkálatok: szeptember 18-án a helyére emelték a kupolát.

A budaörsi Szent Demeter-templom építése többéves előkészítés után 2013-ban kezdődött meg. A szükséges anyagi forrás hiánya miatt azonban a munkálatok félbeszakadtak. A konzultori testület javaslata alapján átcsoportosították a további templomépítések megkezdésére tervezett összegeket, majd a kormány támogatásának köszönhetően nyílt lehetőség az építkezés folytatására.

Teljes magasságáig elkészítették a falazatot, a zárófödémet és a boltozatokat, a munkálatok egyik leglátványosabb részeként pedig szeptember 18-án a templomhajó közbenső részét fedő kupola is a helyére került.

Ezt követően a boltozatokat fedő nyeregtető és annak cseréphéjazata, valamint a kupolát fedő süveg készül el. A kivitelező a templom mellé harangtorony felépítését is vállalta.

Budaörsön mintegy harminc éve van jelen a Görögkatolikus Egyház. Jelenleg az ótemetőben lévő Szent Miklós-kápolnában tudják a szertartásokat elvégezni, ám a hívek számának emelkedésével szükségessé vált egy új, nagyobb templom építése. Hosszú távú cél, hogy parókiával és közösségi termekkel is gazdagodjon az egyházközség, mely jelenleg Vatamány Sándor gondjaira van bízva.

A bizánci stílusú templom folytatásához, befejezéséhez kérik és várják a hívek adományait is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria