Boldog Apor Vilmos 80 éve lett a Győri Egyházmegye püspöke – Emlékezés a vértanú főpásztorra (I.)

Nézőpont – 2021. április 7., szerda | 19:08

Idén nyolcvan éve, hogy XII. Piusz pápa kinevezte Apor Vilmos gyulai plébánost a Győri Egyházmegye 73. főpásztorává. A kerek évforduló kapcsán Soós Viktor Attila írt megemlékezést az egyházmegye lapjában, a Hitvallásban – az alábbiakban ennek első részét ajánljuk az olvasók figyelmébe.

A nagyhét, különösen is nagypéntek és húsvét a Győri Egyházmegyében összefonódik Boldog Apor Vilmos megyéspüspök vértanúságával. 2021-ben a vértanúságára való emlékezés mellett adódik egy másik évforduló is. Nyolcvan évvel ezelőtt – 1941. január 21-én – nevezte ki XII. Piusz pápa a gyulai plébánost a Győri Egyházmegye 73. főpásztorává. Február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén Gyulán szentelte püspökké Serédi Jusztinián hercegprímás, esztergomi érsek, valamint Czapik Gyula veszprémi és Glattferder Gyula csanádi püspök. A II. világháború éveiben, különleges időben különleges püspökké szentelés volt ez, hiszen a korábban a Nagyváradi Egyházmegyéhez, majd 1929-től a Debreceni Apostoli Kormányzósághoz tartozó plébánián ekkora ünnepre sem korábban, sem később nem került sor.

Apor Vilmos a magyar katolikus egyháztörténet – és a modern magyar történelem – egyik legfontosabb egyházi személyisége, aki nem pusztán mártírhalálával, hanem lelkipásztori szolgálatával, különösen pedig püspöki tevékenysége okán méltán tölt be előkelő helyet emlékezetkultúránkban. Személyét ugyan a pártállam éveiben igyekeztek kitörölni a honi történeti tudatból, kultusza – ha csak látens formában is – kisebb egyházi közösségekben és Győr polgári társadalmában tovább élt. A rendszerváltás e korábbi elhallgatást törte meg, Apor Vilmosnak is meghozva a hivatalos elismerést. Ami miatt sokan ismerik nevét, személyét, az a vértanúsága. Fontos azonban kiemelni, hogy nemcsak egy pillanatban tette a kötelességét, védte a megtámadott nőket, asszonyokat, hanem egész életét olyan szemlélet jellemezte, amely tiszteletet érdemel és kiemelte őt kortársai közül.

Osztatlan szívvel fordult minden ember felé plébánosként és püspökként is.

Az Apor Vilmos plébánosi tevékenységéről, püspökké szenteléséről és főpásztori szolgálatáról szóló megemlékezést teljes egészében ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria