Boldog Sándor Istvánra emlékeztek szülővárosában

Megszentelt élet – 2024. június 13., csütörtök | 11:17

Boldog Sándor István vértanú szalézi testvér halálának 71. évfordulójáról emlékeztek meg június 8-án, szombaton este Szolnokon, a belvárosi Szentháromság-templomban.

A megemlékezőket Kováts Andrea, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja köszöntötte, majd szentmise következett, amelyen a vértanú szentté avatásáért imádkoztak. A szentmisét követően a templom előtti téren mécsesgyújtás után megkoszorúzták a mártírhalált halt szerzetes szobrát.

Elhelyezte az emlékezés virágait Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere; Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke; Nagy Nikoletta elnöki tanácsadó és a Történelmi Vitézi Rend tagjai. Hartung Ferenc plébánoshelyettes a Szentháromság-templom koszorúját, Kováts Andrea és Nagy Tímea a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének koszorúját helyezték el Szolnok égi patrónusának szobránál.

Boldog Sándor Istvánt államvédelmis tisztek izgatása ürügyén 1952. július 28-án letartóztatták. A börtönben többször összeverték, de nem tudták beismerő vallomásra kényszeríteni. A hetekig tartó kihallgatásokon próbálták megtörni és eltántorítani a hitétől, sikertelenül. A Kovács Béla vezette hadbíróság kötél általi halálra ítélte. Nem futamodott meg, rabtársai emlékei alapján emelt fővel, isteni békével várta élete beteljesülését, a halálos ítélet tudomásulvétele után is ő tartotta a többiekben a hitet, békés szeretetet sugározva. 1953. június 8-án, az esti órákban akasztották fel.

Szöveg: Nagy Tímea

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria