Boldoggáavatási dekrétumok közzétételét engedélyezte a pápa – köztük egy kárpátaljai vértanú papét

Kitekintő – 2022. augusztus 5., péntek | 18:20

Ferenc pápa augusztus 5-én fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A Szentatya hat boldoggáavatási dekrétum közzétételét engedélyezte. A hat dekrétum közül egyik – méghozzá magyar vonatkozású – vértanúhalált, a többi pedig hősies erényeket ismer el.

Az első dekrétum Isten szolgája Orosz Péter Pál, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye papja vértanúhalálát ismeri el.

A görögkatolikus pap 1917. július 14-én született a magyarországi Biriben. A hit elleni gyűlöletből ölték meg 1953. augusztus 28-án a kárpátaljai Alsókaraszlón (Ukrajna); Orosz Péter Pál a szovjetunióbeli egyházüldözés áldozata lett. Hivatalosan nincs bejegyezve, dokumentumok sem bizonyítják, de a hagyomány úgy tartja, Kárpátalján Romzsa Tódor titokban püspökké szentelte.

A második dekrétum Isten szolgája Jesús Antonio Gómez Gómez egyházmegyés pap hősies erényeit ismeri el. A kolumbiai pap 1895. március 26-án született El Santuarióban Kolumbiában, és 1971. március 23-án halt meg Medellínben.

A harmadik dekrétum Isten szolgája Giovanni Giuseppe Bonzi kapucinus szerzetes, a Ferences Mosoly Intézete és a Gyermek Jézus Kis Szolgálólányai Kongregáció alapítója hősies erényeit ismeri el. Giovanni Giuseppe Bonzi 1898. április 21-én született Genovában, és ott halt meg 1969. február 9-én.

A negyedik dekrétum Isten szolgája John Sánchez Hernández, a Jézus Szívéről elnevezett egyházmegyés munkáspapok társulata, valamint a Jézus Krisztus, a pap világi szolgái intézete alapítója hősies erényeit ismeriel. Az alapító 1902. november 9-én született Villanueva del Campillóban, Spanyolországban, és 1975. július 18-án halt meg Madridban.

Az ötödik dekrétum Isten szolgája Vittorio Coelho de Almeida, a Legszentebb Megváltó Kongregáció papja hősies erényeit ismeri el. A lelkipásztor 1899. szeptember 22-én született Sacramentóban, Brazíliában, és 1987. július 21-én halt meg Guaratinguetában.

Az utolsó dekrétum Isten Szolgálója Maria Celina Kannanaikal hősies erényeit ismeri el, aki a Szeplőtelen Szűz Mária Orsolyita Nővérek Kongregációjának szerzetesnője volt. 1931. február 13-án született Kundannurban, Indiában, és 1957. július 26-án halt meg ugyanott.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria