Boldogok vagyunk a hitünkben – Missziós napot tartottak Szekszárdon

Hazai – 2019. szeptember 18., szerda | 9:01

Egész napos eseménysorozatra várta a város lakosságát szeptember 7-én a szekszárdi római katolikus plébánia: tudományos, kulturális előadásokat, koncerteket és tanúságtételek hallhattak az érdeklődők; megismerkedhettek a plébánián működő közösségekkel. Énekes előadást tartott Petkó Tamás plébános, Csókay András idegsebész tanúságot tett hitéről.

A szekszárdi missziós napon többek között bemutatkozott a Caritas, a Kolping, a Fokoláre mozgalom, valamint a plébánia sejtevangelizációs csoportja. A cserkészek bemutatták a cserkészélet rejtelmeit; a „Meghallgatlak” sátorban beszélgetésre várták az érdeklődőket. A gyerekek többek között a tűzoltók közreműködésével madártávlatból is rátekinthettek a Béla király téren zajló nyüzsgésre, a város látképére. A Szent József Katolikus Általános Iskola, valamint a Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekei tánccal és énekkel mutatkoztak be. A legkisebbeket a Csurgó és a Tücsök zenekar szórakoztatta.

A missziós nap során a szervezők azt kívánták megmutatni a város lakóinak, hogy a hit, az istenkapcsolat lehetőségeket rejt a boldogabb életre.

Csókay András idegsebész az Urunk mennybemenetele-templomban tartott előadást, melynek során köszönetet mondott a sziámi ikrek szétválasztásán fáradozó orvoscsoportot támogató imákért. Az orvos és felesége őszintén beszéltek életükről, hitükről. A hit és az ima erejének fontosságát hangsúlyozva a professzor rámutatott, a „Menjetek és hirdessétek...” parancs nemcsak a tizenkettőre, nemcsak papokra, lelkészekre vonatkozik, hanem ránk, civilekre is: munkahelyen, baráti társaságokban, missziós napon, ahol lehet, hirdetni kell az evangéliumot. „Egy jezsuita barátom azt mondta, fiatalosan szólva, hogy ezerrel kell tolni” – fogalmazott Csókay András.

A Béla király téren rendezett programokon Petkó Tamás szekszárdi plébános, valamint Fekete Zoltán és Kárász Gábor káplánok közvetlenül és szabadon megszólíthatók, elérhetők voltak mindenki számára.

A plébános elmondta, a missziós nap célja egymás megismerése, kiváltképpen pedig annak átadás, hogy boldogok vagyunk a hitünkben. „Ezt szeretnénk átadni: hogy ti is legyetek boldogabbak, mint eddig voltatok, mert az Úr Istennel, az Úr Jézussal egy nagyon nagy barátságot kaptok, amiben a legszentebb barátság valósul meg.”

A nap szentségimádással, imaórával és szentmisével zárult, amelyet 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Szekszárdon állomásozó missziós keresztje előtt tartottak.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria