Bosák Nándor püspök mutatott be ünnepi szentmisét Geszteréden

Hazai – 2019. augusztus 21., szerda | 13:50

Bosák Nándor nyugalmazott püspök mutatott be ünnepi szentmisét augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden, a település szabadidőparkjában.

A hagyomány szerint erre az ünnepre és az új kenyér megáldására készülve a település közösségei „templomot építenek”, virágba öltöztetik, feldíszítik a természet adta árnyékos parkot, méltó helyet készítve az Oltáriszentségnek. Az ünnepi szentmisén a görögkatolikus hívek is részt vettek, valamint a településről származó Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Szabó József, Geszteréd polgármestere és Kemény József alpolgármester.

A szentmisén a Képmás Zenekar teljesített zenei szolgálatot, dallamaik már ismertek a geszterédi hívek előtt, hiszen gyakori vendégek a település közösségi alkalmain.

Bosák Nándor püspök beszédében azt hangsúlyozta, hogy Szent István királyt mint vezetőt, országépítőt tiszteljük, akire hálával és köszönettel tekintünk, hiszen a Kárpát-medencében nem csak vezette népünket, hanem ezer év óta tartó, minden próbát kiálló szervezetet, közösséget, országot alapított. Személyét nem csak politikai vonatkozásban ünnepeljük, hanem mint szentre tekintünk rá: a saját élethivatásában – akár egyéni vagy családi körülményeit nézve – hősi módon példamutatóan valósította meg azt a feladatot, amit Isten rábízott.

Bosák Nándor az államalapító király életéből egy mozzanatot emelt ki: az ország társadalmi rendjét megszervezve létrehozta a megyerendszert, a vallási élet irányítására, szervezésére tíz püspökséget alapított, elrendelte a templomépítést minden tizedik faluban és a vasárnap megtartását, hogy hétről hétre a hívek találkozhassanak Krisztus tanításával és egymással, hogy ne csak a maguk kenyerével, hanem Isten dolgaival is foglalkozzanak. Ez a királyi rendelet a vallási közösségi életet alapozta meg.

A püspök azt is kiemelte, hogy a templomok építése a közösség megalapozását is szolgálta, hiszen az Isten háza nemcsak vallási értelemben, hanem közösségben is összegyűjt bennünket. Szikla, amely szilárd, krisztusi alapot jelent egyéni, közösségi életünkben, családunkban.

Szent István király ünnepén tehát ezeket a példamutató értékeket tartjuk szem előtt, mert a Szent István-i elvek, megoldások, gyakorlatok a mi életünknek is alapjai lehetnek. Amikor köszöntjük őt és hálát adunk életéért, akkor ezeket az útmutatásokat szeretnénk egyre jobban megérteni és életünk alapjává tenni. Szent István ünneplése tehát nem csak múltba tekintés, hanem útmutatás mindennapi életünkre, hogy példája ezer év után is élő, éltető, útmutató ajándék legyen számunkra.

A szentmise végén Kerekes László, Geszteréd plébánosa mondott köszönetet mindenkinek a jelenlétéért, valamint gratulált Bosák Nándor püspöknek az augusztus 20-a alkalmából kapott Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésért. Ezt követően a püspök megáldotta az új kenyereket, amelyeket Szabó József polgármester elsőként a falu legidősebb férfi és női lakójának, majd a vendégeknek adott át.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria