Bosznia-Hercegovina soros elnökét fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2020. február 19., szerda | 8:58

Ferenc pápa február 15-én magánkihallgatáson fogadta Željko Komšićot, Bosznia-Hercegovina soros elnökét. A mintegy harminc perces pápai audienciát követően a politikus találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral, valamint Mirosław Wachowski prelátussal, az államközi kapcsolatok helyettes titkárával.

A szentszéki Államtitkárságon folytatott megbeszéléseken megerősítették, hogy garantálni kell az országot alkotó három nép tényleges egyenjogúságát. Tárgyaltak a térség uniós bővítésének távlatairól is.

A találkozókról kiadott sajtóközlemény szerint a felek elégedetten nyugtázták a jó kétoldalú kapcsolatokat. Megvitatták az ország belső helyzetét, különös tekintettel a katolikus közösségre. Leszögezték, hogy teljeskörűen biztosítani kell minden állampolgár jogait, és a Bosznia-Hercegovinát alkotó három nép (a bosnyákok, horvátok és szerbek) tényleges egyenjogúságát. Nemzetközi és regionális kérdésekről is eszmét cseréltek, mint a béke és a biztonság; a Nyugat-Balkánon jelentkező kihívások megoldásához szükséges párbeszéd elindítása, továbbá az Európai Unió bővítése a térségben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria