Brenner Jánosra emlékeztek Kicsinden

Hazai – 2012. október 30., kedd | 13:25

Október 27-én – a Pázmaneum Társulás imakilencedének hetedik állomásaként – a festői szépségű Kicsind község látta vendégül a felvidéki és magyarországi egyházközségekből érkezett zarándokokat.

A program 15 órakor, imaórával kezdődött a kicsindi katolikus templomban, ahol a hívek rózsafüzért imádkozták. A templom 230. évfordulója alkalmából és Brenner János boldoggáavatásáért 16 órakor ünnepi szentmisét mutatott be Brenner József, a veszprémi szeminárium spirituálisa. A szentmise elején Farkas Zsolt, Kicsind plébánosa köszöntötte paptársait és a híveket – olvasható a Pázmaneum Társulás honlapján.

Brenner József testvérét, Brenner Jánost a kommunista karhatalom 1957-ben meggyilkoltatta. Homíliájában József atya élethűen számolt be a történtekről. A szörnyű tragédia óta évtizedek teltek el, harminc évig beszélni sem volt szabadt róla, emlékét mégsem lehet kitörölni – hangzott el. Azóta sok mindenre fény derült, ám mégsem fedhető fel a tettesek és a felbujtók személye. Brenner József létrehozta a Brenner János Emlékhely Alapítványt. Elmondása szerint ott, ahol a fiatal János atyát meggyilkolták, ma már büntetés és megtorlás nélkül gyújtható mécses. Egy szerzetesnővér jóvoltából Szentgotthárd-Rábakethelyen, a zsidai dombon a vértanú emlékére felépítették a Jó Pásztor-kápolnát.

„Brenner János élete példaértékű számunkra, s talán ha Isten nem is szán nekünk vértanúhalált, annyit biztosan elvár tőlünk, hogy életünk minden helyzetében kitartsunk mellette.” Boldoggáavatási eljárása még nem ért véget, így minden imára szükség van, hogy a szent életű, fiatalon elhunyt papot a boldogok sorában tudhassuk, és így újabb magyar boldognak örvendhessünk – hangzott el a szentmisén.

Ima Brenner János boldoggáavatásáért

„Mindenható örök Isten, aki János szolgádnak megadtad a papi hivatás kegyelmét és méltónak találtad őt a vértanúság nagy ajándékára, kérünk: dicsőítsd meg Őt egyházadban!

Hűséges és példás élete, valamint papi hivatásának szolgálatában érted vállalt vértanú halála eszközölje ki számunkra a kegyelmet, hogy megerősödjünk szent hitünkben, és mi is vállaljuk érted a küzdelmet és szenvedést a Te Országodnak eljöveteléért. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Magyar Kurír