Búcsúját ünnepelte Kárpátalja legősibb temploma

Külhoni – 2019. október 18., péntek | 19:48

Október 14-én, Istenszülő oltalmának ünnepén tartották Kárpátalja legősibb templomának búcsúját az Ungvárhoz tartozó Gerényben. Az ünnepen jelen volt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

Az idei ünnepen különösen is közel kerülhettek Mária oltalmához a hívek, hiszen a templomban elhelyeztek egy különleges ereklyét, ami a hagyomány szerint Mária övének egy kis darabja.

Az ereklye a vasárnap tartott előesti vecsernyére körmenettel érkezett a gerényi rotundába. Az alkonyati istentisztelet keretében a kispapok már a Mária-ereklye jelenlétében részesülhettek az alsóbb rendekben.

A hétfői ünnepi Szent Liturgiát Nil Luscsak, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke vezette, jelen volt Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, valamint a munkácsi egyházmegye papsága és papnövendékei. Ünnepi beszédében Luscsak püspök hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a családban gyermekek vallásos nevelése és a példa, melyet a szülők mutatnak a gyermekeiknek.

A liturgia végén körmenetre, miroválásra és antidor osztásra került sor, majd az egyházközség hívei minden jelenlévőt megvendégeltek egy szerény agapéval.

Forrás: Mosztockij Sándor/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Roman Moldavchuk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria