Celjében boldoggá avatták Lojze Grozde vértanút

Kitekintő – 2010. június 14., hétfő | 15:40

Több mint negyevenezer hívő vett részt vasárnap a celjei futballstadionban Lojze Grozde boldoggáavatásán, akit 1943-ban kommunista partizánok megkínoztak és megöltek. A Tarcisio Bertone bíboros államtitkár által bemutatott szentmise egyben a szlovéniai eucharisztikus kongresszus lezárása is volt.

A vasárnap déli Úrangyala-imádság alkalmával Benedek pápa is megemlékezett Lojze Grozde érdemeiről. Bertone bíboros a szertartás keretében felolvasta a dekrétumot, amelyben megerősítést nyer a pap vértanúsága.

Az első szlovéniai vértanú, Lojze Grozde 1923. május 27-én született házasságon kívüli gyermekként Sevnicában, nagynénje szerető légkörben nevelte fel. Kitűnő tanuló volt, szerette a könyveket és a verseket. Egy jótevőnek köszönhetően Ljubljanában tanulhatott, s ott 1935-ben részt vett az eucharisztikus világkongresszuson, amely mélyen megérintette. Ezután barátain keresztül kapcsolatba került az Actio Catholicával, amelynek később tagja lett. Lelkigyakorlatokon és különböző akciókban vett részt, nem sokkal később érezte, hogy Isten papnak hívja őt, s lelkesen készült hivatására.

A hitleri Németország 1941. április 6-án lerohanta Jugoszláviát, elfoglalták a ma Szlovéniához tartozó Alsó-Stájerországot, és 1945-ig a Német Birodalom részeként kezelték. A nemzetiszocialisták az ott élők szisztematikus elnémetesítésére törekedtek. A szlovéneket katonai szolgálatra kötelezték és a keleti frontra küldték, ahol sokan meghaltak közülük. Sokan Tito partizánjaihoz csatlakoztak, hogy megmeneküljenek. A partizánok azonban nemcsak a németekkel, illetve az olaszokkal együttműködők ellen voltak, hanem a katolikus egyház ellen is. Amikor Grozde 1942 karácsonyán szülőfalujában rokonait kereste fel, egy partizánkommandó „antikommunista propaganda" vádjával elfogta és egy támaszpontra vitte őt, ahol egész éjszaka kínozták. 1943. január 1-jén a kegyetlenségek következtében meghalt, holttestét napokkal később találták meg egy közeli erdőben. Hamarosan Szlovénia-szerte vértanúként tisztelték.

Boldoggáavatási eljárását 1994. január 1-jén, halálának 50. évfordulóján indították el. XVI. Benedek pápa tavaly márciusban írta alá a dekrétumot, amely elismeri Grozde vértanúságát.

Magyar Kurír