Cigánypasztorációs képzést tartottak Csíksomlyón

2018. május 24. csütörtök 15:43

Cigánypasztorációs képzést tartott a magyarországi Boldog Ceferino Intézet május 23-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Márkus András őrkői plébános közreműködésével. A képzésen kilenc plébános vett részt, valamint Péter Szabolcs, a Gyulafehérvári Caritas képviselője.

A Boldog Ceferino Intézetet azért hozta létre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy a cigánypasztoráció számára munkatársakat képezzen és szakmai segítséget nyújtson ezen a területen. Az intézet sok eredményt ért már el fennállása során: ilyen többek között a cigány embereknek szervezett képzés, amely által a saját népük, kultúrájuk szerint tudják megszólítani, Isten útjára vezetni a cigány népet.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően az intézet mára nemcsak cigányok képzését tudja végezni, hanem olyan magyar katolikus papok, szerzetesek, hitoktatók, szimpatizánsok képzését is, akik a cigánypasztorációban érdekeltek vagy egyszerűen szeretnének ezzel foglalkozni. A program szakmai vezetője Bángi-Magyar Anna.

Ilyen cigánypasztorációs képzést tartottak május 23-án Csíksomlyón is. A képzés első előadását a cigány nép ismeretéről, pontosabban az erdélyi cigányok helyzetéről, szokásairól, betelepedéséről Bakó Béla Pál OFM tartotta. Ezt követően a szentségek kiszolgáltatásáról beszélt Márkus András. Kiemelte, hogy a cigány nép nagyon ragaszkodik a szentségekhez; s ezt számtalan megtapasztalt példával is alátámasztotta.

A délutáni folyamán a magyarországi előadók osztották meg a résztvevőkkel gyakorlati tudásukat. Emődiné Csapó Barbara, a jezsuita Lehetőségek Iskolája vezetője a cigány felnőttek oktatásában szerzett tapasztalatairól beszélt. Az előadás-sorozatot Farkas Gábor, a Boldog Ceferino Intézet moderátora zárta: témája a cigány emberek érzelmi világa, önismerete volt. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy cigány testvéreinkhez való viszonyulásunk evangéliumi, bensőséges, megértő kell hogy legyen. Azáltal tudjuk ezt elérni, ha valamennyire ismerjük belső világukat.

A szervezők bátorítanak minden olyan erdélyi papot, szerzetest, hitoktatót, akik szeretnének cigányokon segíteni – vagy egyszerűen a helyzetük megköveteli a cigánypasztorációt –, hogy bátran keressék fel Márkus András plébánost, és jelentkezzenek a következő képzésre. Erdélyben még kérdéses a következő képzés időpontja; Magyarországon június elején Hódmezővásárhelyen tartanak ilyen kurzust.

Forrás és fotó: Kalányos Ottó/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda