A COMECE felhívása a keresztényüldözés ellen

Kitekintő – 2010. január 27., szerda | 12:21

A COMECE (az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa) titkársága üdvözli az Európai Parlament által elfogadott határozatot, amely elítéli a keresztény közösségek elleni legutóbbi támadásokat Egyiptomban és Malajziában. Január 6-án hat kopt keresztényt és egy rendőrt öltek meg Egyiptomban, Malajziában pedig templomokat és istentiszteleti helyeket támadtak meg.

Az Európai Uniónak támogatnia kell a vallási kisebbségeket – beleértve a keresztény közösségeket – akiket ma világszerte üldöznek: világszerte a vallási indítékú üldözések 75-85%-a keresztények ellen irányul. Minden évben 170 000 keresztény veszíti életét hite miatt, míg a súlyos üldözést elszenvedő hívők száma megközelíti a 200 milliót.

Az Európai Parlament határozata egybecseng az EU minisztertanácsa által 2009. november 16-án elfogadott határozatával, amely megerősíti, hogy „az Európai Unió erősen elkötelezett, hogy előmozdítsa és védelmezze a vallásszabadságot" és „szándéka, hogy az Európai Unió emberi jogi politikája részeként továbbra is kiemelten foglalkozzon az üggyel" mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kapcsolatok szintjén.

A minisztertanács és az Európai Parlament nyilatkozat alapján a COMECE felszólítja Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főtisztviselőjét, hogy a határozatokban megfogalmazott prioritásnak tettekben is szerezzen érvényt a most felállítandó Európai Külügyi Szolgálat tevékenysége során.

A COMECE püspökei szakértői csoportot állítanak fel, amelynek feladata egy memorandum megfogalmazása a vallásszabadság előmozdításáról. A püspöki testület ezzel igyekszik támogatni az Európai Unió döntéshozóit, hogy az Unió külügyi kapcsolataiban meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a  vallásszabadság előmozdításáért. A memorandum az alapvető emberi jogok megsértéséről és az üldözésekről tudósít világszerte, illetve ajánlásokat fogalmaz meg az európai intézmények számára. A memorandumot a COMECE püspökei következő plenáris ülésükön, áprilisban fogadják el, ezután terjesztik az EU döntéshozói elé.

Magyar Kurír