Csakugyan hátráltatja az őssejtkutatást az embrió jogainak elismerése?

Nézőpont – 2011. október 26., szerda | 15:42

Az őssejtkutatók körében felzúdulást okozott az Európai Unió Legfelsőbb Bíróságának október 18-i határozata, amely szerint nem szabadalmaztatható olyan biotechnológiai találmány, amelyben a kísérletezés során emberi embriót pusztítottak el. De vajon tényleg hátráltatja a tudományt ez a határozat? - David Albert Jones, az oxfordi Anscombe Bioetikai Központ igazgatója nyilatkozott a BioEdge internetes lapnak.

Az oxfordi szakember leszögezi: az a megfogalmazás, mely szerint a döntés „hihetetlenül visszaveti az orvosi célú őssejtkutatást”, nemcsak túlzás, hanem félrevezető is, mivel e kutatások legnagyobb részéhez nem embrionális, hanem felnőtt  testi sejtekből létrehozott őssejteket használnak.

David Albert Jones megjegyzi, hogy a döntés fogadtatása országonként eltérő: Németország kedvezőbben fogadta, mint Nagy-Britannia, ahol óriási sajtónyilvánosságot kaptak a brüsszeli döntés ellenzői. Mégsem valószínű, hogy a jövedelmező őssejtkutatás kivonulna Európából; az erre szakosodott cégek inkább etikusabb megoldásokat fognak keresni – véli Jones.

Azzal kapcsolatban, hogy miért képviselnek ebben a kérdésben azonos álláspontot a zöldek és a keresztények, a tudós rámutat: a zöldeket nem a magzat mint személy érdekli elsősorban; ők az emberi test manipulálását (klónozás, eugenika, génmanipuláció, biotechnológia) utasítják el, átlátva a hangzatos követeléseken, amelyek mögött gyakran anyagi érdekek rejlenek.

A törvényszék kijelentette, hogy az etikát az anyagi érdekek elé kell helyezni. E kijelentést egyesek úgy értelmezhetnék, hogy a keresztény kisebbség véleményét akarják ráerőltetni a tudósokra. E felvetésre David Albert Jones így válaszol: a beadványt nem egy keresztény csoport nyújtotta be. Az Egyesült Királyságban folyó kutatások sok európai országban is törvényellenesek, némelyiket az Európa Tanácsnak Az emberi jogokról és a biomedicináról szóló Egyezménye is tiltja. „Az Európai Parlament többsége döntött úgy, hogy emberi embriók hasznosításával ne születhessen szabadalom” – idézi a bioetikust a BioEdge. 

Kapcsolódó: Európa elismerte az emberi embriók jogait

Magyar Kurír

(mk)