Családakadémia Nagyváradon

Külhoni – 2018. október 5., péntek | 14:52

2016 szeptemberében Lippán indult az első erdélyi Schönstatt családakadémia. A schönstatti családmozgalomba bekapcsolódó házaspárok idén szeptember 28–29-én tettek záróvizsgát Nagyváradon.

2015 őszén érdeklődő házaspárok érkeztek a nagyváradi és a temesvári egyházmegyéből Lippára, hogy a tervezett erdélyi családakadémiáról tájékozódjanak. 2016-ban, egy szeptemberi hétvégén indult el az első erdélyi Schönstatt családakadémia. A nagyváradi egyházmegyét három házaspár – Kovács László és Katalin, Veres István és Kármen, valamint Wagner András és Andrea – képviselte.

„Hamar elröppent az első év, és lassan, szinte észrevétlenül mélyült, erősödött mindannyiunk házassága. A második évben már pedagógiai és retorikai módszerek megismerésével és elsajátításával készültünk megélt értékeink továbbadására. Ezen az úton Varga Károly és Erika segített minket. Türelmesen biztattak és bátorítottak bennünket, mikor néha bukdácsolva és döcögve indult egy-egy ötperces előadásunk. A második év végére minden házaspárban kialakult a »szívtéma« – az, amit a Schönstatt lelkiségből a saját családunkban átéltünk, megtapasztaltunk” – fogalmazta meg egy résztvevő.

A családakadémia záróvizsgáját szeptember 28–29-én tartották Nagyváradon.


A három nagyváradi házaspár három alkalommal mintegy húsz házaspárnak kínált átgondolásra kérdéseket: Hogyan fedezhetjük fel a szürke hétköznapokban a természet segítségével a színeket a házasságunkban? Hiszünk-e abban, hogy nem működő dolgok is megmenthetőek? Hogyan lehet egység a kétségben? Hogyan éljünk úgy, hogy a házasság ne legyen fullasztó szimbiózis, hanem felnőtt személyek örömteli, életadó egysége? Hogyan lehetünk apostolok családunkban, közösségünkben, Egyházunkban?

„Lassan közösségé formálódtunk. A lángot, amiről Reményik Sándor ír (»Egy lángot adok, ápold, add tovább«), ápoljuk, őrizzük és továbbadjuk” – olvasható a nagyváradi csoport beszámolójában.

*

A Nagyvárad melletti Hegyközszáldobágyon élő házaspár – Kovács László és Katalin gyermekeikkel együtt az erdélyi schönstatti családmozgalom tagjai. Katalin egy, az erdélyi katolikus portálon Összekovácsolva címmel megjelent beszélgetésben kiemelte: „Joseph Kentenich, a schönstatti lelkiség alapítója arra buzdít bennünket, hogy a világban élő emberekként, a létapostolkodás által szolgáljuk az embereket. Az egész világot nem változtathatjuk meg, de otthon megpróbálunk arra törekedni, hogy szeretetteljes keresztény légkör legyen. Ezzel valósítjuk meg Isten akaratát és országát.” Kentenich atya tanítása szerint: „A hétköznapok szentje az életével még nagyobb hatást ér el, mint a szavaival.”

Kovács Katalin az interjúban elmondta: az aktuális családleveleket olvasva kibontakozott benne a vágy, hogy a házas létüket közösségben éljék meg. „De ez akkor még csak az én vágyam volt. A párom nem volt nyitott rá. Viszont a Szűzanya már rég készítette az utunkat a schönstatti mozgalom felé.” Találkoztak hitüket mélyen megélő fiatalokkal, akik a mozgalomhoz tartoztak; majd Böbe nővérrel, aki észrevétlenül alakította, segítette a házasságukat, és közben bevezette őket a lelkiség mélységeibe. „Olyan folyamat ez, mint amikor a virág nő. Ha húzzuk, akkor elszakad, ha nézzük, csodáljuk, akkor észrevesszük, hogy úgy nő a virágunk, hogy szinte észrevétlen a változás, szinte nem is nő, de egyszer (sok gondoskodással, vízzel, napfénnyel, szeretettel) a kis palántából gyönyörű, kibontott szirmú virág lesz.” A házaspár két éve résztvevője az erdélyi családakadémiának.

Szöveg és fotó: Kovács Katalin; Romkat.ro

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria