Családi házból lett Isten háza – Kápolnát szenteltek Egerben

Hazai – 2020. július 8., szerda | 11:17

A 2008-ban alapított Egri Görögkatolikus Szervezőlelkészség közössége eddigi legfontosabb ünnepéhez érkezett július 5-én, amikor Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke felszentelte a kápolnájukat.

A szervezőlelkészség több mint egy évtizedes várakozást követően egy belvárosi lakóház átalakításával jutott olyan liturgikus térhez, amelyet immár ikonosztáz díszít.

A templomszentelés szertartását megelőzően elhelyezték az oltáron az egykor a közelben raboskodó, hatvan évvel ezelőtt vértanúhalált halt Gojdics Pál püspök ereklyéjét.

A püspöki Szent Liturgián Orosz Atanáz Szent Péter apostol hitvallásából kiindulva fordult a szervezőlelkészség tagjaihoz és az ünnepre érkezett vendégekhez.

Ti kinek tartotok engem? – kérdezte Jézus a tanítványaitól. Ma, itt ugyanez a kérdés mindannyiunknak szól, s nemcsak most, az ünnepi alkalmon, hanem mindig – mondta a főpásztor. – A fő kérdés az, hogy a szívünkben van-e Jézus. Szerencsére a tizenkét apostol között volt valaki, aki az Úr kérdésére helyesen válaszolt: Ő az élő Isten fia. Életünk legfontosabb személye, az igazodási pont.

A püspök mindenkit arra kért, fogalmazza meg a szívében, a lelkében, hogy kinek tartja Jézust, mert „ezáltal lesznek képesek a Szentlélek által összekovácsolt közösséggé válni”.

Az egri közösség elérte célját: fölszentelt kápolnaként veheti birtokba ezt a házat, amely hasonlatos az 1800 évvel ezelőtti római keresztény családok otthonaihoz, ahol befogadták a társakat a közös istentisztelet idejére. A hevesi megyeszékhelyen is egy családi házból lett az Isten háza, és egy családias közösség befogadására szolgál mostantól – tette hozzá Orosz Atanáz, majd emlékeztetett, hogy a tisztaságos Szűz Mária születésének emlékére szentelik föl ezt a helyet, a kápolna búcsúja szeptember 8-án lesz.

Az ünnepi liturgia végeztével az egri szervezőlelkész, Demkó Balázs örömét fejezte ki, hogy előbb épülhetett fel a lelki templom, a rendszeresen templomba járó közösség, és mostanra elkészülhetett a közösség saját istentiszteleti helye is.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Estók Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria