Családos felvonulással és a házaspárok megáldásával zárult a házasság hete Pécsett

Hazai – 2020. február 20., csütörtök | 12:07

Február 16-án, vasárnap ért véget a házasság hete országos programsorozat, melyhez a Pécsi Egyházmegye és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete számos előadással, műsorral csatlakozott. Baranya megye székhelyén ezen a délutánon a családoktól volt hangos a Széchenyi tér.

A párokat kilenc napon át várták a családi és házasélettel kapcsolatos előadások, zenés vagy éppen táncos események. Vasárnap délután az emberek felálltak a kávéházak teraszán, megálltak a városi séta közepette, hogy megnézzék, mitől harsog a Széchenyi tér.

A záróalkalmon Nyúl Viktor pasztorális helynök és Nagy Zoltán Csaba református lelkész mellett Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa is felszólalt. „Jó volt, hogy a házasság hetén felhívhattuk a figyelmet arra, hogy igenis kell egymással foglalkoznunk, hogy a rohanó világban, a napi feladataink és a teljesítéskényszer között is ápolni kell a kapcsolatunkat. Valamiért mindenről azt gondoljuk, hogy önmagától képtelen fennmaradni, a kapcsolatról mégis egész másképp vélekedünk, és azt valljuk, hogy amit elindítottunk egy másik emberrel, az onnantól kezdve állandóan működni fog. S miközben az egzisztenciaépítésbe újra és újra nagy erőt invesztálunk, addig a házasságunkban ez elmarad, mert ott spóroljuk meg ezt az energiát. Márpedig ha ezt az értéket nem tartjuk meg és nem erősítjük, akkor nem lesz mit átadnunk a gyermekeinknek” – mondta Nagy Péter.

A beszédeket családos felvonulás követte, amely felekezettől függően három irányban haladt. A katolikus hívők a Ferencesek utcáján át énekelve mentek a Szent Ferenc-templomhoz.

Az énekes menetben még többek tartottak a kezükben forralt bort, teát vagy pogácsát, amelyeket a Széchenyi téren kínáltak; a felvonulás végén azonban mindenki elcsendesedve lépett be Isten házába, ahol imádsággal és a házaspárok megáldásával folytatódott a nap.

Jó volt látni, ahogy a párok egy mozgalmas, élményekben gazdag hét után együtt töltve a vasárnap délutánt, a templomban ünnepelték életre szóló kapcsolatukat, melyet egykor Isten színe előtt kötöttek. Előadásában Nagy Péter, a házasság hete pécsi programjainak szervezője így összegezte a programsorozat üzenetét: „életünk akkor lesz boldog, ha egyensúlyban van, és ehhez szükségünk van egy párra”.

A házasság hete a ferences templomban tartott esti szentmisével ért véget, melyet Nyúl Viktor pasztorális helynök mutatott be.

„Egy alkalommal Rómában az egyik atya a következőt mondta: életünk során egy 30 centiméteres utat kell csupán megtennünk, de ezt az utat nagyon nehezen tudjuk megtenni. Ugyanis ez a hossz arra utal, hogy amit gondolunk, amit mondunk, az lemenjen a szívünkbe is, vagyis eszerint hozzuk meg a döntéseinket. Jézus Krisztus beteljesíti a szavát a cselekedeteivel, és arra hív bennünket, hogy a házastársak, a családtagok, illetve minden keresztény ember törekedjen arra, hogy a szavunk egységben legyen a cselekedeteinkkel. Legyünk tanúságtévő keresztények, hiszen Jézus figyelmeztet minket” – mondta szentbeszédében a szónok.

„Ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába” (Mt 5,20). Ez a Biblia nyelvén azt jelenti, hogy Isten szavát befogadjuk a szívünkbe, a családunkba, és eszerint élünk, cselekszünk – mondta Viktor atya. Végül hangsúlyozta, Jézus ezen a napon is gyengéden maga köré hívott bennünket, és tanít, mert ő az, aki beteljesíti az írásokat, az ószövetségi ígéreteket, a vágyainkat – családon belül és kívül egyaránt.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria