Császár István a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója

Hazai – 2016. augusztus 3., szerda | 11:00

A Tanácsosok Testülete július 18-án egyházmegyei kormányzóvá választotta Császár István korábbi általános helynököt, aki megválasztását elfogadta, így további intézkedésig ő vezeti a Szombathelyi Egyházmegyét.

Miután 2016. július 16-án megüresedett a szombathelyi püspöki szék, és a Szentszék nem jelölt ki kormányzót az egyházmegye élére, a Tanácsosok Testülete az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint választotta meg az egyházmegyei kormányzót.

István atya 1968-ban született Szentgotthárdon, 1995-ben részesült a papszentelés kegyelmében. Újmisésként Körmendre került káplánnak, ahol 12 évig szolgált ebben a funkcióban. Ez idő alatt kapcsolódott be Brenner János boldoggáavatási ügyébe jegyzőként. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével általános helynökké nevezte ki. E feladata mellett 2010 és 2012 között Szombathely-Kámonban, 2012 októbere óta a Székesegyházban plébános.

XVI. Benedek pápa 2011-ben pápai káplán címmel tüntette ki, Veres András megyéspüspök 2015-ben jáki címzetes apáttá nevezte ki.

Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik, kivéve azokban a dolgokban, amelyek természetüknél fogva vagy a jog előírásai miatt ki vannak véve a hatásköréből. Alapszabály, hogy széküresedés esetén semmi újítás ne történjen, például plébánost is csak akkor nevezhet ki a megválasztott személy, ha a püspöki széküresedés már egy éve tart.

Az egyházmegyei kormányzó feladata akkor ér véget, amikor az új püspök birtokba veszi az egyházmegyét. Egyéb esetben csak a Szentszék mozdíthatja el, vagy önként lemondhat.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria