Csendben szemlélni – Pedagógusok lelkigyakorlata Szombathelyen

Hazai – 2019. június 26., szerda | 10:21

Június 18–20. között rendezték meg a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő iskolák, óvodák pedagógusainak lelkigyakorlatát a Martineum Felnőttképző Akadémián. A lelkigyakorlatról, amelyet Bakos Gergely OSB vezetett, az egyik résztvevő, Tangl Lászlóné számolt be.

Bakos Gergely a lelkigyakorlat elmélkedésein a filozófia segítségével próbálta elvezetni a pedagógus résztvevőket olyan igazságokhoz, amelyek a pályájukon, tanár és tanítvány kapcsolatában nélkülözhetetlenek.

A kiscsoportos beszélgetések alkalmával szövegelemzéseket végeztek: hogyan változik az egyszerű, hétköznapi ember kiválasztott prófétává Puskin versében; az antik görög bölcsek által megfogalmazott gondolatok hogyan kapcsolódnak a keresztény tanításokhoz. Megtapasztalhatták a Szentírás imádságos olvasásának módszerét, a lectio divinát, amelynek segítségével Isten szava nemcsak értelmünket szólítja meg, hanem érzelmeinket is megérinti, és egyre könnyebben nyílunk meg Isten üzenete felé. A gondolatok megosztásával az emberi kapcsolatok is elmélyülnek a közösségben.

Megvitatták a példaképek fontos szerepét, hiszen mindenkinek kell követendő pozitív minta, akitől tanulhat, aki irányt mutathat. A világ sorsa azon múlik, hogy mi milyen emberek vagyunk. A résztvevők belepillanthattak az amerikai pszichológus, Jordan Peterson 12 szabály az élethez című nagysikerű könyvének tanácsaiba is.

Fontos eleme volt a lelkigyakorlatnak a csend, amely a bencés szerzetes szerint életünk egyik fókusza, és nélkülözhetetlen abban, hogy az Igére és önmagunkra figyelhessünk, és megtapasztalhassuk az imádság átalakító erejét.

A lelkigyakorlat olyan színtere volt az együttlétnek, ahol mindannyian átgondolhatták az elmúlt tanév munkáját, problémáit, és a templom csendjében megköszönhették a Jóisten gondoskodását.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria