Cserkészek a budapesti eucharisztikus kongresszusért

Hazai – 2019. november 21., csütörtök | 13:58

November 20-án tartotta éves találkozóját a katolikus cserkészeket képviselő Táborkereszt Egyházi Konvent Budapesten. Immár harmadik éve a Táborkereszt fő témája a cserkészönkéntesek 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tevékenysége, valamint a katolikus cserkészek segítése az elmélyülő szentségi élet felé.

A Táborkereszt Egyházi Konvent éves találkozóján a NEK Titkárság önkéntes-koordinátora, Ernyey Áron tartott tájékoztatót. Ernyey Áronnal együttműködve a katolikus cserkészek részéről Lendvay Endre és Virág András cserkésztisztek szervezik a több száz cserkészönkéntest, határon innen és határon túlról.

Több száz önkéntesre van szükség, hiszen három olyan szentmise is lesz (a Puskás Arénában, a Kossuth téren és a Hősök terén), ahol az áldoztatókat hétszáz cserkész kísérheti. A cserkészek mindenütt cserkészruhában lesznek, miként Szombathelyen a 2016-os Szent Márton-évfordulón és Brenner János 2018-as boldoggá avatásán.

Sajátos lesz a cserkészönkéntesek eucharisztikus kongresszusra való felkészítése is. Laurinyecz Mihály professzor, cserkésztiszt ismertette, hogy az eucharisztikus lelkiséget ötletes, már kipróbált kézművesnappal teszik színessé, vonzóvá. A NEK-re való lelki felkészülés célja, hogy minden cserkész gyónjon és áldozhasson.

Gyombolai Gyula váci cserkésztiszt felszólalásában a jellemnevelést emelte ki a magyar cserkészet célkitűzéseiből.

Bóna Zoltán, a protestáns cserkészlelkiség (a Magyar Cserkészszövetség ICHTHÜSZ Közösségének) vezetője kiemelte: Krisztusban újjá kell születni, az apostolok pünkösdi várakozásának reményével.

A Táborkereszt Egyházi Konvent résztvevői megtekintették az Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című eucharisztikus kiállítást is a pesti Vigadóban.

Szöveg: Kispál György plébános, Táborkereszt

Forrás és fotó: Magyar Cserkészszövetség, Táborkereszt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria