Csilla von Boeselagerről elnevezett máltai központot avattak Beregszászban

Külhoni – 2017. április 28., péntek | 12:59

A fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket ellátó, Csilla von Boeselagerről elnevezett központot, amely a Pető Intézettel együttműködve végzi majd tevékenységét, április 26-án nyitották meg a kárpátaljai Beregszászon.

A speciális fejlesztésnek és a máltai karitatív munkának helyet adó ház a máltai lovagrend, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány, valamint a Magyar és a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat együttműködésével épült fel.

A központ ünnepélyes átadásán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: az elmúlt években magyar karitatív szervezetek és a világ különböző országaiban élő magyar emberek – egymással összefogva – hatalmas munkát végeztek Ukrajnában, és azon belül Kárpátalján. Erre a munkára, amely magában foglalta a többi között élelmiszerek osztását, népkonyhák működtetését, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök rászorulókhoz történő eljuttatását, igen nagy szükség volt Ukrajnában – tette hozzá. A magyar összefogással folytatott támogatási tevékenység nemcsak a kárpátaljai magyarokon, hanem ukránokon, ruszinokon is segített – emlékeztetett.

A Csilla von Boeselagerről elnevezett központot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a magyar kormány támogatásával építette meg. Az államtitkár kiemelte, hogy ezzel a magyar máltai szervezet a segítségnyújtásnak, a támogatásnak egy újabb formáját valósítja meg azáltal, hogy a Pető Intézettel együttműködve a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztését vállalja Kárpátalján.

A konduktív pedagógiai segítséget vagy a központ által nyújtott egyéb szociális szolgáltatásokat, gyógyászati segédeszközöket nemcsak magyarok, hanem a többségi nemzet tagjai is igénybe vehetik.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar és a beregszászi máltai szervezet élete a születésük pillanatától összefonódott. „Van egy nagyon fontos közös pontja az életünknek, a máltaiak jelmondata: »A hit védelme és a szegények istápolása«. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a beregszászi máltaiak megtalálták azt az utat hihetetlen erőfeszítésekkel, hogy ne csak programjaink legyenek itt, ne vendégek legyünk, hanem legyen egy olyan fix pont az életünkben, amelyet mindig el lehet érni, ahol minket most már mindig meg lehet szólítani.”

A központ átadása után Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora együttműködési szerződést írt alá. A központ fő célja az erre rászoruló gyermekek konduktív pedagógiával történő nevelése, de klasszikus szociális szolgáltatásokat is nyújt, így például száz fő napi ellátását lehetővé tévő népkonyhát működtet, gyógyászati segédeszközöket kölcsönöz betegeknek. Makuk János elmondta, jelenleg ezer ilyen eszközük van használatban szerte Kárpátalján, s a központban kialakítottak egy műhelyt, amelyben ezeket szükség esetén meg tudják javítani vagy fel tudják újítani. Elmondása szerint már most harminc gyermekkel foglalkoznak a Pető Intézet konduktorai, és igen nagy az igény a térségben a Pető-módszerre.

Kárpátalján a helyi máltai szervezettel együttműködve a Pető Intézet szakemberei két éve végzik szolgálatukat. Mint Zsebe Andrea rektor kitért rá, szűréseket végeznek, fejlesztenek, és tanácsadásért fordulhatnak hozzájuk. „A Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően otthonra lelhettünk ebben a házban. 2015-ben 25 gyermeket láttunk el, most induló csoportunkban pedig 23 gyermeknek és családjaiknak tudunk fejlesztést biztosítani. A jövőnk közös, mind a magyar kormánnyal, mind a Máltai Szeretetszolgálattal. Ugyanazokért a célokért szeretnénk küzdeni, nemcsak a mostani csoportot indítjuk el, hanem már a szeptemberit szervezzük” – mondta a rektor.

A Beregszászi Máltai Szeretetszolgálatnak 28 munkatársa van, és szükség esetén több mint száz önkéntest tudnak mozgósítani, köztük tolmácsokat az ukrán gyermekek mellé. A szolgálat 700 rászoruló családot tart nyilván és támogat rendszeresen.

Csilla Freifrau von Boeselager, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke volt.

1985-ben lakhelyén, Höllinghofenben ismerkedett meg a németországi Máltai Segélyszervezet, a Malteser Hilfsdienst tevékenységével. Két évvel később, amikor első alkalommal Magyarországra érkezett, azzal szembesült, hogy Magyarországon az egészségügyi intézmények, kórházak műszerparkja elavult, hiányos. Orvosi műszereket kezdett gyűjteni németországi kórházakban.

1987 augusztusában ismerte meg Kozma Imrét, aki akkor a zugligeti Szent Család-templom plébánosa volt; az egyházközség híveivel és hittanos tanítványaival a gondoskodó szeretet olyan szervezett formáját hozta létre, amelyet az idő tájt az egyházaknak tiltottak. Közös kezdeményezésük eredményeként jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria