Csütörtöki katekézis Budapesten egyetemistáknak

Hazai – 2019. november 11., hétfő | 10:40

A Magyar Szentek templomában minden csütörtök este összegyűlnek a fővárosban tanuló egyetemista fiatalok.

Rómában fogalom a szerdai katekézis, ami a pápa úgynevezett általános kihallgatása, találkozása a hívek tömegeivel. A hétről hétre megtartott, imádságos környezetbe ékelt tanítás nem csak ott szólítja meg több nyelven a híveket, de az egész világon, szinte minden nyelvre lefordítva terjed.

A magyar fővárosban tanuló katolikus egyetemistáknak is van katekézisük, minden csütörtökön este 8 órakor a Magyar Szentek templomában. A legnagyobb csoport, a Műegyetemi Katolikus Közösség (MKK) immár 28 éve nőttön nő és összetartásában is szilárd. Összejöveteleik jelentős pontja a katekézis, amelyet legtöbbször a lelkész tart, de olykor Egri László orvos, diakónus és Zics Ildikó szociális testvér – az adott napi téma szentírási, filozófiai, teológiai, kulturális összefoglalásaként.

A részt vevő egyetemisták és főiskolások Budapest legkülönfélébb felsőoktatási intézményeibe járnak, a hittanközösségben 14 kiscsoportot alkotnak és együttes létszámuk 300, amiből csütörtökönként jelen van majdnem 200 fő. A csoportokhoz lehet év közben is csatlakozni, de általában szeptemberben indul az életük, nyáron tábort tartanak, a vizsgaidőszakban és a nyári hónapokban úgynevezett „játszós közin” gyűlnek össze. Nagy kegyelem ez a Közép-Európában egyedi méretű intellektuális közösség, ami reménysége lehet a jövő társadalmának, Egyházának.  

Forrás: Egyetemi Lelkészség, Budapest

Fotó: Czétényi Benjamin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria